STIŽE POMOĆ EU

Hrvatska dosad potrošila 22 milijuna kuna na izbjeglice

07.10.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Hrvatsku je dosad stajao 22 milijuna kuna prihvat i prijevoz izbjeglica, a od Europske unije već drugi dan krize zatražila je aktivaciju sredstava žurne pomoći koja iznosi pet milijuna eura, kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić novinarima uoči redovite sjednice Vlade u Banskim dvorima

Trošak od 22 milijuna kuna za prihvat i prijevoz odnosno prijevoz i smještaj te hranu i zdravstvenu pomoć izbjeglicama, nije konačna brojka jer se situacija mijenja iz sata u sat pa Ostojić nije želio podvući crtu. No najveći dio troškova bit će pokriven iz sredstava Europske unije od koje je Hrvatska već drugi dan izbjegličke krize zatražila aktivaciju sredstava žurne pomoći, koja iznosi pet milijuna eura, kazao je Ostojić i istaknuo da Hrvatska te troškove mora obrazložiti prije nego što dobije novac iz fonda žurne pomoći.

Spomenutih pet milijuna eura trebala bi, prema Ostojićevoj procjeni biti dovoljna za dva mjeseca ako priljev izbjeglica ostane na istoj razini, a Ostojić vjeruje da će taj novac stići čim im računu stignu na naplatu.  Međutim, neće sve stvari moći biti pokrivene iz europskih sredstava, naime, kako je objasnio Ostojić, moguće je pokrivanje troškova javnih radova i rada policijskih službenika te hrane i opreme koja je potrošena ili uništena, kao i eventualne štete koja je nastala u lokalnoj zajednici. No iz tog fonda se neće moći pokriti troškovi prijevoza do mađarske granice, nego će to biti pokriveno iz donacija ili iz državnog proračuna, kazao je ministar. Naime, transport od Opatovca do Mađarske ne smatra se zbrinjavanjem izbjeglica.

Podsjetio je Ostojić i da je povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos rekao da će Hrvatskoj na raspolaganju biti više od 70 milijuna eura u razdoblju 2014. - 2020., a Ostojić smatra i da je Hrvatska, čak i da ne dobije pomoć iz EU-a, dobro uložila sredstva jer je sprečavanjem zadržavanja izbjeglica automatski izbjegla enormne troškove koji bi nastali kad bi se dulje zadržavali na našem teritoriju.

'Hrvatska je definitivno zaštićena od ove krize u smislu da je sve svedeno na Opatovac, a potrebno je još napraviti dodatan napor, a to je da je ni financijski građani ne osjete jer je to novac građana Republike Hrvatske', istaknuo je Ostojić, a Hrvatsku je pohvalio jučer i Avramopulos kazavši da se dobro snašla u ovoj teškoj situaciji te da su svi oni koji trebaju međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj tretirani dostojanstveno i s poštovanjem.

'Mi smo koncentrirani na to da omogućimo transfer tim ljudima kroz Hrvatsku do onih konačnih odredišta, a to su ipak razvijene zapadne zemlje i nadamo se da će to tako i biti i da Hrvatska, osim one kvote koja je predviđena, neće morati činiti dodatne napore', rekao je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova te potpredsjednik Vlade Branko Grčić novinarima uoči redovne sjednice Vlade u Banskim dvorima te podsjetio da postoji i poseban fond upravo za zbrinjavanje, pri čemu je naglasak na trajnijem zbrinjavanju, izgradnji određenih kapaciteta i osiguranju svih uvjeta u tim kapacitetima.

Novac koji je do sada potrošen na izbjegličku krizu bit će refundiran iz proračunske zalihe, kazao je Grčić: 'Mi ćemo ovaj dio koji smo potrošili odnosno koji su trošili ljudi na terenu i u jedinicama lokalne samouprave i prijevoznici naći u proračunskim rezervama i budite bez brige. Ovo je poruka svim tim ljudima, te troškove moramo podmiriti.'