110 MILIJUNA KUNA

HZZO: Sredstva za biološke lijekove ove godine povećana za 30 posto

07.10.2015 u 08:05

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove je godine osigurao 110 milijuna kuna za biološke lijekove, što je 30 posto više sredstava nego 2014. godinu, a do sada nije dobio niti jednu pritužbu osiguranika zbog uskrate potrebne biološke terapije, stoji u odgovoru HZZO-a Udruzi Remisija koja je u utorak upozorila na nedostupnost te terapije u Hrvatskoj za oko 4400 tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti

Iz HZZO-a navode da biološku terapiju mora odobriti Bolničko povjerenstvo za lijekove ako postoji medicinska indikacija za primjenom takovog lijeka, te da se svi biološki lijekovi financiraju iz sredstava HZZO-a kroz bolničke proračune, te iz fonda sredstava za posebno skupe lijekove.

Danas se prvih 12 mjeseci biološki lijekovi plaćaju iz bolničkih proračuna u dodatnom iznosu od oko 50 milijuna kuna, ali će se vjerojatno taj rok skraćivati, te će se i ranije trošak liječenja prebacivati na poziciju posebno skupih lijekova, kažu u HZZO-u.

Na apele udruge Remisija da se ukinu limiti HZZO-a za ustanove koje koriste sredstva iz fonda skupih lijekova, odgovaraju da su sredstva za posebno skupe lijekove povećana u 2015. godini za oko 40 posto u odnosu na 2014. godinu - na gotovo 800 milijuna kuna.

Navode i da Zavod kontinuirano prati potrošnju posebno skupih lijekova i tijekom godine korigira i prilagođava financijske iznose sukladno realnoj potrošnji, 'vodeći računa da se sukladno postulatima racionalne farmakoterapije potrošnja održi u okviru raspoloživih i osiguranih sredstava'.

Ističu i da su na Upravnom vijeću HZZO-a 28. rujna povećani mjesečni iznosi namijenjeni za fond posebno skupih lijekova za osam bolnica (KBC Split, KBC Osijek, KBC Sestre Milosrdnice, KB Merkur, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, OB Bjelovar, OB dr. Tomislav Bardek Koprivnica, OB Zadar) u ukupnom iznosu od oko sedam milijuna kuna.