VIROVITIČKI SLUČAJ

Je li HDZ skupom u školskoj dvorani prekršio zakon?

06.10.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Je li HDZ korištenjem školske dvorane u Virovitici za jučerašnji predizborni skup prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, pitanje je oko kojeg se lome koplja. I dok za GONG nema dvojbe da je Zakon prekršen, u DIP-u su nešto fleksibilniji i smatraju da politika može u škole ako je cijena ista za sve

'Korištenje ureda, opreme i vozila u državnom i lokalnom vlasništvu za bilo koji oblik promidžbe političkih stranaka zabranjeno je za sve izbore.' Navedeno je citat članka 16. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji je HDZ, po riječima Dragana Zelića iz GONG-a, već prekršio jer je svoj jučerašnji skup održao u dvorani virovitičke OŠ Ivana Brlić Mažuranić.

'Zakon je jasan i ovim putem ponovno apeliramo na stranke da ga poštuju, ali očito da u posljednjih 25 godina nismo ništa naučili. Škole, školske dvorane, bolnice i druge javne ustanove nisu mjesta za političke skupove nikoje političke opcije', kazao je za tportal Zelić

Da je HDZ unajmio dvoranu u Virovitici, potvrdio nam je Josip Strmečki, ravnatelj OŠ Ivana Brlić Mažuranić.

'Mi prema Pravilniku škole možemo iznajmljivati dvoranu za razne stvari pa tako i za političke skupove. Sportskim klubovima ona se daje u najam za 80 kuna po satu, javni skupovi su 350, a koncerti 800 kuna. HDZ je dvoranu koristio nekoliko sati i račun će mu biti fakturiran', kazao je Strmečki dodavši da će dvoranu 6. studenog najvjerojatnije za svoj skup unajmiti HDSSB.

U Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) potvrđuju da su citirane odredbe zakona točne, ali i dodaju, iako to u zakonu ne stoji, da se dvorane mogu koristiti za političke skupove, ali da se onda svima moraju dati pod jednakim uvjetima.

Kršenje zakona po njihovu tumačenju bilo bi kad bi netko dobio dvoranu besplatno, a drugoj stranci bi se ona naplaćivala ili kad bi netko tko je na poziciji gradonačelnika iskoristio situaciju pa omogućio svojoj stranci da ima besplatno korištenje.

A upravo ta situacija dogodila se 2013. za lokalnih izbora, kada je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, obilazeći gradske tribine o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, u Gornjoj Dubravi s govornice u dvorani OŠ Mate Lovraka pozvao građane da glasaju za njega.

Planira li HDZ još koji skup u nekoj školskoj dvorani, iz stranke nismo uspjeli doznati jer do zaključenja teksta na poslani upit odgovor nismo dobili.