SVAĐA MEĐU SINDIKATIMA

I Vilim Ribić najavio ostavku i žestoko se obrušio na Stipića!

05.10.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon što je zbog neuspjelog štrajka u obrazovanju ostavku podnio predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić, ostavku je najavio i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, koji je na čelnim funkcijama u tom sindikatu još od 1990. godine

'Nakon ovako velikog događaja odgovornost unutar sindikata se mora preispitat, dakle i ja ću dati ostavku, i predsjednik Radeka (op. a., predsjednik sindikata). O tome će se izjasniti tijela koja su donijela odluku o štrajku. Preispitivanje odgovornosti je imperativ svake organizacije', poručio je s press-konferencije predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Podsjetimo, nešto ranije ostavku je dao i predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić, a o njegovoj ostavci članstvo tog sindikata moći će se izjasniti do sljedećeg utorka.

'To je u redu što je Stipić najavio, jedina je razlika između nas i njega ta što mi ne dajemo ostavku novinarima, već članovima. Mi ne radimo pompu. Mi ćemo ponudit naše ostavke onima koji su nas izabrali, najvjerojatnije na sjednici Velikog vijeća 17. 10.', poručio je Ribić.

No iako je pozdravio Stipićevu ostavku, žestoko se na njega obrušio. 'Razlika između nas i Stipića je u tome što bi on trebao dati neopozivu ostavku, jer je toliko zla nanio sindikalnom pokretu. Svojim soliranjem, isticanjem, potkopavanjem i piljenjem grana od 2006. do danas, to je čitava jedna serija. Čak ni u ovom štrajku nije bio čelnik već analitičar! Pa je usred štrajka propitivao tajming, analizirao umjesto mobilizirao', kritizirao je Ribić

Kritika se nije libio ni Stipić, i to u pismu članstvu sindikata Preporod, u kojem objašnjava razloge svoje ostavke. Stipić piše kako se sindikat Preporod odlučio pridružiti štrajku jer je to tražilo članstvo, iako nisu odlučivali ni o zahtjevu štrajka niti o datumu početka.

Stipić kaže da je Preporod trima sindikatima Vertikale obrazovanja i formalno nudio suradnju u organizaciji štrajka, no da do suradnje nije došlo. Na radne sastanke predstavnici Preporoda nisu bili pozvani, a na jedinom na kojem su bili spočitavala im se prevelika medijska vidljivost, objašnjava Stipić u pismu.

Tri ostala sindikata obrazovanja Preporod nisu ni obavijestili o početku pokušaja mirenja pa je Preporod u zadnji čas izbjegao ulazak u nezakonit štrajk. 'Nismo obavijestili javnost, ali čak ni svoje podružnice, o ovom pokušaju opasnog podmetanja nogu prije početka štrajka. U ovoj smo akciji sve podredili zajedništvu, zajedništvo nismo željeli ugroziti nizašto', objašnjava Stipić u pismu.

Zajedništvo je trajalo prvi dan štrajka, no nakon toga, piše Stipić, odluke o nastavku štrajka 'donošene su bez Preporoda, euforično, bez ikakve analize, ignoriranjem činjenica i podataka', a svi prijedlozi Preporoda odbijani.

Ostavku najavio i Mihalinec

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, javlja Hina, naglasio je da nije štrajk proglasio uspješnim jer cilj povećanja plaća od četiri posto nisu postigli i Vlada je ovoga puta bila jača i pobijedila.

'Tvrdim da zbog toga borbu nećemo zaustaviti i sa svojim ćemo zahtjevima dočekati svaku iduću Vladu, koja god to bila. Uostalom, iz poraza se više može naučiti nego iz pobjede i to je prilika da ojačamo svoje slabe karike', kaže Mihalinec.

U vezi podnošenja ostavke kaže da se nakon svake akcije u tom sindikatu radi temeljita analiza na svim razinama, a po statutu su mandati njega kao predsjednika, kao i svih dužnosnika sindikata, također na raspolaganju.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, koja je prva objavila prekid štrajka, nije bila dostupna za komentar ostavke, no ona je odmah po odustajanju od štrajka poručila da je štrajk bio uspješan jer su sindikati pokazali da znaju braniti svoju profesiju, te su upozorili na probleme u sustavu obrazovanja.