DJETINJASTA SVAĐA

Raskol u Radničkoj fronti: 'Kapović je htio izvesti puč'

05.10.2015 u 21:24

Bionic
Reading

'Radnička fronta od danas, nažalost, više ne postoji', stoji na početku priopćenja koje je u subotu osvanulo na web-stranicama te stranke. Priopćenje su su potpisala četiri člana Koordinacijskog odbora stranke napomenuvši kako je u stranci došlo do raskola i pokušaja puča. Raskol priznaje i druga strana, no, kako je za tportal rekao član Radničke fronte Marko Milošević, ta stranka i dalje postoji, a iza priopćenja o gašenju stoji petina članova stranke koji su hakirali web-stranicu

'Istina je da u Radničkoj fronti postoji raskol na dvije grupe. Ovo što se dogodilo s objavom priopćenja na web stranici i preuzimanjem u servira dogodilo se jer se trebala održati skupština o razlazu i razdvajanju na dvije frakcije. Razlog takvog drastičnog koraka je bila činjenica da se mjesecima stvaraju sukobi, nefunkcionalna je atmosfera, a odnosi toksični. Ideja je bila da se raziđemo na dvije grupe, pri čemu je po našem statutu određeno da ona grupa koja ima većinu dobiva ime, a druga grupa nastavlja svoj rad van Radničke fronte. Međutim, kad su se trebali raspisati izbori i održati skupština, ova druga skupina je imala kontrolu nad serverom i srušili su server i hakirali web stranicu i e-mail', objašnjava za tportal član Radničke fronte Marko Milošević, koji se nalazi u skupini okupljenoj oko Mate Kapovića.

Upravo u Kapovića, koji danas nije odgovarao na tportalove pozive, prstom upire grupa koja je preuzela službenu web-stranicu. 'Iza onoga što se predstavljalo i potenciralo kao frakcijski sukob zapravo se krio pokušaj klike, predvođene Matom Kapovićem, da zbog želje za neograničenom vlašću u RF-u napravi puč i izbaci sve neistomišljenike', objasnili su na web stranicama članovi Koordinacijskog odbora Željko Budić, Karlo Jurak, Kristijan Ružman i Zlatan Topalović ustvrdivši da je Kapović sa svojom ekipom htio izbaciti čak trećinu članova, iako je prilikom osnivanja stranke bilo dogovoreno 'poštovanje teorijsko-ideoloških razlika svih članova'.

Milošević uvjerava da u drugoj grupi nije toliko članova stranke. 'Oni su zauzeli web stranice i interni komunikacijski kanal i postavili protustatutarno priopćenje i napisali da stranka više ne postoji. Međutim, samo skupština raspušta stranku, a ne ni 14 ni 140 članova Koordinacijskog odbora', kaže Milošević za tportal dodajući da iza priopćenja na web stranici stoji svega dvadesetak članova iz cijele organizacije što je jedna petina članstva.

Upitali smo Miloševića i zbog čega je uopće došlo do raskola. 'Bilo je tu od pitanja odnosa prema civilnom društvu, gdje je druga grupa bila tvrdolinijski postavljana, preko angažmana u humanitarnoj krizi gdje je druga grupa smatrala da nismo humanitarna organizacija da se time bavimo, zalagali su se za čvrstu ruku i strogu hijerarhiju što nije bilo dogovoreno prilikom osnivanja stranke. Na to se nadovezalo i pitanje što ako uspijemo provesti program, kako će onda izgledati novo društvo i koja će biti uloga Radničke fronte', objašnjava Milošević, koji se s dijelom članstva okupljenim oko Kapovića oglašava na facebook-profilu Radničke fronte.

Unatoč priopćenju na web stranicama stranke, Radnička fronta ide dalje, kaže Milošević. 'Podižemo novu stranicu i imamo novu domenu. Imamo dovoljnu jezgru članova i imamo perspektivu, nemamo se namjeru njima baviti. Sada nam je plan da 10. listopada izađemo na ulicu i podržimo prosvjed za ukidanje Vatikanskih ugovora', zaključuje Milošević za tportal.