SVE SPREMNO

Predsjednica u ponedjeljak objavljuje datum izbora?

04.10.2015 u 22:11

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak će u popodnevnim satima objaviti datum izbora, doznaje HRT. U svojim izjavama dosad nije precizirala datum, osim da izbore želi što prije, pa bi po toj računici parlamentarni izbori mogli biti 8. studenog. U igri su još dva datuma - 15. i 22. studeni

Procedura nakon toga je poznata - nakon službene objave datuma, teče zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih listaDržavnom izbornom povjerenstvu.

Nakon toga 48 sati, odnosno dva dana, predviđena su za eventualne žalbe i nakon toga počinje ona službena kampanja. Što znači da, ukoliko se izbori raspišu 8. studenog, kampanja bi mogla bila iznimno kratka, svega tri tjedna.

U svakom slučaju, predsjednica će obaviti telefonske razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, s nekima je već i razgovarala, a nakon toga će donijeti i objaviti odluku.

Što se tiče najjačih stranaka na političkoj sceni, predsjednica je već razgovarala s Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem. HDZ od početka ističe kako bi se izbori trebali održati što prije, neslužbeno, 8. studeni bi im savršeno odgovarao, a što se tiče SDP-a, odgovara im bilo koji datum, pa i onaj nakon obljetnice pada Vukovara