IZBJEGLIČKA KRIZA

U Hrvatsku ušlo više od 105.000 izbjeglica

03.10.2015 u 19:53

Bionic
Reading

Od početka izbjegličke krize u subotu do 18 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 105 121 izbjeglica. Od ponoći do 18 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4501 izbjeglica preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska te su tijekom dana prevezeni prema mađarskoj granici (vlakom i autobusima)

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u 18 sati nalazilo se 1658 izbjeglica. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije, objavio je MUP.

Ministar financija Boris Lalovac najavio je kako će od Eurospke unije tražiti refundaciju troškova koje Hrvatska plaća za prijevoz izbjeglica, poručivši da su izbjeglice europski, a ne samo hrvatski problem.

S druge strane, šef kabineta mađarske vlade Janos Lazar kazao je pak kako će ograda biti izgrađena uz cijelu granicu s Hrvatskom jer je to jedini način da se spriječi "one koji organiziraju dolazak izbjeglica" da izbjeglice transferiraju u Mađarsku.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je novinarima pokazao letak s glavnom migracijskom rutom iz Grčke koji se izbjeglicama dijeli u prvoj zemlji Europske unije koja "ne štiti Schengen". Prema karti, sve se ljude koji dođu iz Turske usmjerava preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Pritom je naglašeno da je ruta preko Hrvatske otvorena, dok je preko Mađarske zatvorena.

Na novinarsko pitanje je li se razgovaralo o scenariju u slučaju da Mađarska zatvori granice, Ostojić je odgovorio kako je već puno puta bilo sličnih najava, ocjenivši kako to prije svega ovisi o tranzitu koji ide prema Njemačkoj, i da je u tome ipak ključna Njemačka, a ne Mađarska, ili druge zemlje koji bi reagirale po "domino-efektu".

Srpski ministar za rad, zapošljavanje, braniteljska i socijalna pitanja Aleksandar Vulin komentirao je izjavu ministra Ostojića da izbjeglice već u Grčkoj dobivaju kartu po kojoj ih se upućuje na Hrvatsku, a ne i na Mađarsku te je kazao da je ministar Ostojić i ovog puta nepravedno izostavio Marsovce.