KRITERIJI NAGRAĐIVANJA

Stečajnim upraviteljima za uspješno obavljen posao do 100 tisuća eura

01.10.2015 u 09:12

Bionic
Reading

Stečajnim upraviteljima sud će ubuduće moći odrediti nagradu do najviše 795 tisuća kuna, propisat će to Vlada uredbom koju bi trebala usvojiti na današnjoj sjednici. Taj maksimalan iznos određen je u bruto što znači da se od tog iznosa moraju platiti pripadajući doprinosi, porezi i druge naknade, piše Novi list

Ta se maksimalna nagrada sastoji od 630 tisuća kuna, koliko je najveći dio što ga na osnovi unovčenja stečajne mase mogu dobiti stečajni upravitelji, 150 tisuća kuna na osnovi dodatne nagrade te 15 tisuća kuna po osnovi posebne nagrade, piše Novi list.

O visini dodatne nagrade odlučuje sud, ovisno o stupnju namirenja stečajnih vjerovnika, odnosno o tome u kojem su postupku oni uspjeli namiriti svoja potraživanja. Uredba kaže da će se smatrati da se stečajni upravitelj osobito zalagao ako je stečajna masa unovčena u roku od godinu dana od održanog izvještajnog ročišta.

Uz to što je dodatna nagrada ograničena na 150 tisuća kuna, uredba kaže da ona ne smije prijeći nagradu koja se dobiva s osnove unovčenja stečajne mase. To znači, ako je stečajni upravitelj zaradio nagradu od sto tisuća kuna na osnovi toga koliko je stečajne mase uspio naplatiti, ni njegova dodatna nagrada ne može prijeći sto tisuća kuna. Posebnu nagradu sud određuje stečajnom upravitelju ako ispita više od 500 tražbina s time da nakon što prijeđe taj broj za svaku tražbinu dobiva sto kuna.

Najbogatiji dio nagrade, onaj koji može dosegnuti 630 tisuća kuna, ovisi o tome koliko je stečajne mase on uspio unovčiti. Tako primjerice upravitelju koji uspije unovčiti do sto tisuća kuna stečajne mase pripada 16 posto nagrade, odnosno 16 tisuća kuna. Na razliku od sto do 300 tisuća kuna može se dobiti nagrada od 12 posto, odnosno dodatnih najviše 24 tisuće kuna. Na razliku od 300 do 500 tisuća kuna, nagrada je deset posto, odnosno maksimalno 20 tisuća kuna.

Od 500 tisuća do milijun kuna, nagrada je osam posto, najviše 40 tisuća kuna. Od milijun do pet milijuna kuna, obračunava se nagrada od sedam posto što je 280 tisuća kuna. Tako upravitelj koji uspije pretvoriti u novac stečajnu masu vrijednu pet milijuna kuna može dobiti ukupnu nagradu od 380 tisuća kuna i na nju mora platiti doprinose, poreze i ostala davanja.