PROSVJETARI BEZ POVIŠICE

Štrajk traje i dalje, a hoće li ga biti idućih dana, još se ne zna

30.09.2015 u 13:00

  • +2

Nastavlja se štrajk u školama i na fakultetima

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hoće li prosvjetari nastaviti štrajk i hoće li djeca sutra redovno pohađati nastavu – još uvijek se ne zna iako su iz nekih škola u Zagrebu roditelje pozvali da dovedu djecu jer će se sutra održati redovna nastava

Sindikati trenutno provode referendum koji će pokazati želi li članstvo nastaviti štrajk koji bi se trebao prebaciti i na idući tjedan.

Koliki je danas bio odziv na štrajk, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta još uvijek ne znaju, a podatke o tome imat će oko 18 sati. Istovremeno Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i jedan od čelnika Vertikale sindikata obrazovanja, tvrdi kako je odziv identičan onom jučerašnjem te da se u posljednja dva dana ustalio na nešto ispod 50 posto.

'Referendum o štrajku traje do 18 sati, a nakon toga će se do ponoći obrađivati rezultati i sutra ujutro ćemo znati kako ćemo postupati', kazao je za tportal Ribić, dodavši da će sutra u štrajk potpore prosvjetarima stupiti i sindikati strojovođa.

Hoće li sutra biti nastave, u Ministarstvu još uvijek ne znaju, ali navode da su ravnatelji dužni osigurati dežurstva u školama kako bi roditelji, koji nemaju kamo s djecom, mogli ostaviti ih u školi.

Sindikati, podsjetimo, traže povećanje plaća od četiri posto, ali su od resornog ministra dobili odgovor da nema potrebnih 400 milijuna kuna za to. Nakon nekoliko dana natezanja jučer je održan sastanak nakon kojeg se očekivalo da bi se nešto moglo riješiti, ali se to nije dogodilo jer ponuda s kojom je ministar stigao nije zadovoljila sindikate. Naime, Mornar je ponudio pisani prijedlog bez financijske ponude za budućnost, odnosno obvezu za buduću Vladu.