MESIĆA SEDAM, KOSOR DVA

Sisačku županicu savjetuje čak 13 savjetnika

19.10.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Više od 100.000 kuna mjesečno porezne obveznike Sisačko-moslavačke županije košta 13 savjetnika županice Marine Lovrić-Merzle (SDP). Predsjednik Mesić ih ima sedam, a premijerka Kosor samo dvoje

U svoj Savjet od 12 osoba županica je uključila zaslužne članove svoje široke koalicije, pa tako njezin savjetnički tim čine Milena Pavković-Novotny i Juraj Lisak iz SDP-a, Milivoj Tičarić (DSU), Milan Krstinić (SDSS), Hašim Smlatić (SDA), Željko Soldo i Jozo Bilobrk iz HSP-a, nezavisni Željko Vrbanus, Milovan Bojčetić (SPH), Gordana Krznarić (DC) te Josip Prajner i Vladimir Gregurić iz HSU-a.

Svaki od ovih savjetnika prima 5.000 kuna neto mjesečno, a skandalozno je da to nije konačni broj savjetnika: posebnim savjetnikom za nacionalne manjine imenovan je Nikola Sužnjević (SDSS), a HSP očekuje da će dobiti i savjetničko mjesto za braniteljska pitanja.

Na to je mjesto kandidiran Ivica Pandža Orkan. Kada bude imenovan savjetnik za branitelje, županica Lovrić-Merzel imat će čak 14 savjetnika. I bez toga broja savjetnički tim županice jedne od siromašnijih županija u Hrvatskoj je među najbrojnijim, ako ne i najbrojniji u državi.

Imenovanje Nikole Sužnjevića posebnim savjetnikom za nacionalne manjine isto je tako posebna priča jer je tim činom županica vratila neke stare dugove i na suptilan način izigrala glavnog koalicijskog partnera HSP-a.

Naime, ovaj član SDSS-a je zbog svoje ratne prošlosti (bio je istražni sudac okupatorske krajinske vlasti u Glini) bio velika zapreka za sklapanje poslijeizborne koalicije SDP-HSP. Zbog ultimatuma HSP-a - ili Sužnjević ili koalicija - županica Lovrić uspjela je nagovoriti izabranog županijskog vijećnika Sužnjevića da podnese ostavku na vijećničko mjesto prije konstituirajuće sjednice Županijske skupštine.

Kako je u međuvremenu propalo Sužnjevićevo uhljebljenje u upravnom vijeću Državne agencije za poljoprivredno zemljište, županica Lovrić-Merzel zaposlila je bivšeg krajinskog suca kao svog posebnog savjetnika za nacionalne manjine.

Tako je HSP prevaren jer je dobio Sužnjevića za partnera u vlasti, ali zbog dobrog uhljebljenja velikog broja svojih članova u Županijskoj skupštini, upravnim vijećima, nadzornim odborima i drugim županijskim tijelima, ta stranka dva mjeseca šuti o činjenici da je direktno i indirektno u koaliciji sa SDSS-om.

Što rade članovi savjeta i čime zarađuju bruto 8.350 kuna mjesečno, nije poznato. Javnost županije ostala je uskraćena za informaciju o njihovu radu, iako je odluka o imenovanju Savjeta donesena još prije tri mjeseca, piše Jutarnji.hr.