SCENARIJ ZVANI LEDENICA

Milardović: Ako izbjeglice krenu preko juga, bilo bi to pogubno za Hrvatsku

  • +8

I dalje stižu autobusi s izbjeglicama na granicu između Srbije i Hrvatske

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Ismail Zitouny

Bionic
Reading

Izbjeglička kriza koja ne prestaje tresti Europu mogla bi se dramatično rasplesti, a za Hrvatsku bi pogubno moglo biti ako izbjeglice krenu ulaziti u našu zemlju s juga, sredozemno-jadranskom rutom, upozorava na svom blogu prof. Anđelko Milardović. U tekstu naslovljenom 'Ružno lice globalizacije: Igra moći i moć igre', Milardović kritizira medije jer, smatra, manipuliraju javnošću u korist globalnih igrača (korporacije, moćne države, Svjetska banka, MMF, UN...). Kao glavnog i odgovornog krivca za izbjegličku krizu odnosno veliku seobu naroda drži Sjedinjene Američke Države

Paralelno s privremenim zamrzavanjem balkanske izbjegličke rute u zimskom periodu, može biti potencirana sredozemno-jadranska ruta, a to bi bio početak kraja ekonomske destabilizacije Jadrana, navodi Milardović

Objašnjava da 'u slučaju takvog scenarija, koji ne treba odbaciti, a bolje da se nikada ne dogodi, broj izbjeglica u RH koje bi se mogle zadržati na dulji rok mogao bi se penjati na više stotina tisuća. To bi bio ekonomski i sigurnosni teret za ekonomiju koja grca u dugovima. Bio bi to scenarij ledenice.'

'U scenariju ledenice polazi se od ideje moguće kvantifikacije izbjeglica u RH i njihova boravka na dugi rok ukoliko EU blokira ulaz istima. Tada može nastati ljudska drama u kojoj masa izbjeglica ne želi ostati u RH, već ići k željenim destinacijama na Zapad, no Zapad ih želi zaustaviti i ograničiti im kretanje jer u Hrvatskoj nisu ugroženi njihovi životi, a usput je članica EU-a. Onda ulazimo u vrlo gustu i napetu situaciju u kojoj će hrvatska Vlada/hrvatske vlade teško izlaziti na kraj s politikom nadglasavanja u EU u odnosu na izbjeglice i izbjegličku krizu', upozorava.

Ističe kako model ledenice na dugi rok može destabilizirati RH. 'Vlada mora aktivirati institucionalne mehanizme i upravljati društvom rizika. Ozbiljne države pišu scenarije za ovakve situacije, a neozbiljne gube utakmicu pred događajima i u startu budu tek amaterske i gubitničke države jer se ne znaju nositi s upravljanjem krizom i rizicima globalnog društva', zaključio je Milardović.

Smatra da su Amerikanci jedni od glavnih generatora krize koji bi, kada bi htjeli, izbjegličku krizu u Europi mogli zaustaviti u tili čas.

'Samo kada bi htjeli?! Ali nafta je jača od htijenja dok je (tenkovska) demokracija i izvoz ljudskih prava igra maski i trikova političkog marketinga. Ta igra proizvodi nevolje, razaranja društava na Srednjem istoku i kolateralne žrtve (čitaj: izbjeglice) koje su se dokotrljale do Hrvatske i pred vrata Europe. Danas se Amerika drži po strani dok je mediji štite! Obama cinično govori o prijemu nekih deset tisuća izbjeglica dok su američke administracije sudjelovale u proizvodnji milijunskih izbjeglica. Kakvog li Obamina cinizma?', piše Milardović.

Ovaj politolog i stručnjak za problematiku globalizacije i migracijskih kretanja koje je izazvala, budući da smatra da je SAD generator problema koji se Zapadu kao bumerang vraćaju u vidu kriza (humanitarnih, financijskih, sigurnosnih...), ističe kako je hrvatska predsjednica svoju kritiku o odgovornosti za izbjeglički kaos uputila na pogrešnu adresu. 'Kritika upućena u Berlin zapravo je zalutala poruka na tragu američkog naputka i uratka. Jer je trebala biti upućena Obami u Washington. Dakle, zadnja pošta Washington, a ne Berlin! No KGK ne može protiv poslodavaca kao što su SAD, NATO, Trilaterala ili globalni igrači', ocijenio je Milardović.

Zašto Milardović upire prstom u medije, prozivajući ih, zapravo, da su izdali svoju profesiju i pogodovali 'simuliranoj demokraciji'?

'U medijskim prikazivanja izbjegličke krize i ljudske tragedije (predstavljanje događaja) naglašava se humanitarna dimenzija priče, a zanemaruje rasprava o uzročnicima ove tragedije te se pokušava relativizirati sigurnosno pitanje. Ovaj trokut predstavlja komunikacijski model ili strategiju medija koji prikrivaju dva kraka trokuta u priči (uzročnike događaja i sigurnosno pitanje) te svjesno miješaju uzrok i posljedicu u kontekstu programirane manipulacije javnošću ili 'zbunjivanja stada'', navodi Milardović u svom tekstu. Prema strategiji medija, svijet se može samo prikazivati onako kako to hoće strukture moći preko medija kao njihovih transmisija u funkciji manipulacije i ispiranja mozgova i proizvodnje pristanka na sva moguća bolesna rješenja, smatra Milardović, pozivajući se na Noama Chomskog, američkog teoretičara koji je govorio o različitim strategijama manipuliranja javnošću. Sve se to, upozorava, zbiva pod okriljem SIMULIRANE DEMOKRACIJE. 'I to je onda demokracija ili možda puzajući totalitarizam na globalnom planu. I to na djelu! Neke od ovih strategija mogu se prepoznati na primjeru ove proizvedene izbjegličke, imigrantske krize ili seobe naroda koja nije zaobišla Hrvatsku iz razloga što je ista dio globaliziranog svijeta', ocjenjuje.