RODNA RAVNOPRAVNOST

Sarnavka: Bećarac bi se mogao promijeniti u 21. stoljeću

29.09.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Iako se bećarac od 2011. nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, pjevanje jednog moglo bi 24-godišnjeg Slavonca Branimira Čolakovića stajati 5.000 kuna. Naime, dobio je prekršajnu prijavu za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova i to zbog spornih stihova u bećarcu. Čelnica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka razumije vrijednost bećarca, no smatra da bi ga se moglo prilagoditi 21. stoljeću

'S jedne strane, bećarac je zaštićen od UNESCO-a i moramo prihvatiti to da i u ovom slučaju postoji licentia poetica, odnosno pjesnička sloboda. No s druge strane, ne možemo kriviti policajku koja je očito osobno osjetila da joj se pjevač ruga te se doslovce držala Zakona o ravnopravnosti spolova', prokomentirala je Sarnavka za tportal.

Podsjetila je da su u udruzi i izreke poput 'Kuharice, kuhaj fino pa ćeš dobiti za kino' te 'Kuharice, mudro zbori da ti ručak ne izgori' promijenili u skladu s vremenom.

'Možda bi i bećarac trebao promijeniti tekstove u 21. stoljeću', kazala je Sarnavka.

Slučaj s bećarcem samo je još jednom pokazao da seksizmi postoje svuda oko nas, kaže Sarnavka. 'Dobar je znak da se zbog toga podignula prekršajna prijava jer još uvijek na terenu, pogotovo kada se radi o nasilju nad ženama i u obitelji, imamo mnogo rodno neosviještenih policajaca', zaključila je Sarnavka.

Podsjetimo, pjevanje bećarca na manifestaciji Ljeto valpovačko u lipnju ove godine moglo bi 24-godišnjeg Slavonca Branimira Čolakovića stajati 5.000 kuna. On je, naime, dobio prekršajnu prijavu zbog sumnje da je počinio prekršaj sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova.

'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi...', stih je bećarca zbog kojega je Čolakovića prijavila djelatnica policije koja je osiguravala skup, a njega je šokirala prijava.