Hrvatska AFERA DRAGULJI

Zagorec se ne osjeća krivim

Na zagrebačkom Županijskkom sudu počelo je suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu zbog optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti, jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima. Zagorec se pred

Zbog 'afere dragulji' Zagorca je početkom listopada Austrija izručila Hrvatskoj, a on se od tada nalazi u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu.

U optužnici podignutoj 24. listopada Zagorca se tereti da je kao pomoćnik ministra ovlašten za kupnju naoružanja u rujnu 1993. od njemačkog trgovca Josefa Rothaichnera preuzeo drago kamenje kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je MORH Rothaichneru platio za nabavu oružja za obranu Hrvatske.

Zagorec je dragulje držao u sefu u svome uredu, no nije ih evidentirao u službenoj dokumentaciji. Početkom 2000. kada je razriješen dužnosti dragulje nije razdužio, već ih je iznio iz MORH-a, čime je pribavio nezakonitu imovinsku korist i oštetio državni proračun, smatra tužiteljstvo.

Afera je otkrivena tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, kada je bivša tajnica Snježana Šiprag posvjedočila da je Zagorec odnio drago kamenje.

Nakon što je prije godinu i pol dana pokrenuta istrage u kojoj mu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela, najodlikovaniji hrvatski general pobjegao je u Austriju.

U tajnoj istrazi sutkinja Erna Dražančić ispitala je više svjedoka među kojima i Rothaichnera, bivšeg ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana, nedavno ubijenog novinara Ivu Pukanića te Josipa Fereka, bivšeg Zagorčevog poslovnog partnera. Jedan od razloga za pritvor bio je upravo strah da bi osumnjičeni general mogao utjecati na Fereka.

Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati. U javnost su jedino procurili dijelovi iskaza njemačkog trgovca oružjem koji je, navodno, ponovio iskaz dan pred austrijskim sudom, gdje je rekao da dragulji nisu postojali. Zagorec se u istrazi branio šutnjom.

Na stranicama crne kronike Zagorec se prvi puta pojavio krajem 2003. kada su ga u garaži u centru Zagreba pretukli nepoznati batinaši. Tri godine kasnije otet mu je tada maloljetni sin, za što je, između ostalog osuđen Petrač i njegov sin Novica.

Mediji su nagađali da iza otmice u stvari stoje neriješeni poslovni računi bivših prijatelja i poslovnih parnera, a Zagorec je tijekom boravka u Austriji tvrdio da mu je u Hrvatskoj život u opasnosti. Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predsjedava Siniša Pleše.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr