(NE)DOKAZANA KRIVNJA

Kalmeta zatražio izvještaj unutarnje kontrole u HAC-u

17.10.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor danas, na upit novinara, izjavila kako je u nadležnosti resornog Ministarstva da istraži eventualne malverzacije u Hrvatski autocestama (HAC), ministar Božidar Kalmeta rekao je večeras za HTV kako je zatražio izvještaj unutarnje kontrole i Nadzornog odbor, te da će biti smijenjen svatko kome se dokaže krivnja

'Ako je netko kriv, u svakom slučaju će biti smijenjen. Međutim, smjenjivat će se samo na temelju jasnih dokaza, a ne zbog toga što je netko negdje čuo ili zato što to želi oporba koja nije spremna pomesti u svome dvorištu', rekao je Kalmeta u izjavi za središnji 'Dnevnik' HTV-a.

Naglasio je da će isto tako, ako netko nije kriv, stati u njegovu obranu, kao što je to radio i dosad.

'Prema tome, stvar je potpuno jasna, najprije dokazi, a tek onda potezi, za smjenu uvijek ima vremena', kazao je Kalmeta.

Na novinarsko pitanje surađuje li u istrazi s Državnim odvjetništvom i Europskim korupcijskim uredom koji istražuje HAC-ove ugovore o izgradnji autoceste Rijeka - Zagreb, rekao je da potiče svaki oblik provjere i istraživanja.

Osim institucionalne istrage, rekao je da je već zatražio od unutarnje kontrole HAC-a i Nadzornog odbora izvještaj te je ponovio da će odgovarati svatko kome se dokaže krivnja.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, komentirajući danas, na upit novinara, mogućnost smjene uprave HAC-a rekla je kako je taj posao u nadležnosti resornoga ministarstva, a Vlada će poduprijeti sve što može dovesti do uređenja poslovanja na svim razinama javnih poduzeća i svih onih koji na bilo koji način doprinose uvjetima života i standardu građana.