MINISTAR MORNAR

'Pokušat ćemo spriječiti neopravdani štrajk prosvjetara'

22.09.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je u utorak da je najavljeni štrajk prosvjetara neopravdan i da će ga pokušati spriječiti pravnim putem

'Taj štrajk smatramo neopravdanim. Razlozi za štrajk koji se pojavljuju u medijima u najblažu ruku nisu istiniti. Primjerice nije istinit podatak da je prosječna plaća prosvjetara 5000 kuna. Osim toga štrajk formalno nije pokrenut na odgovarajući način i vidjet ćemo možemo li to administrativno zaustaviti", izjavio je Mornar nakon predstavljanja projekta financiranih iz europskih fondova.

Pojasnio je da je štrajk formalno pokrenut zato što ministarstvo u roku 15 dana nije odgovorilo na zahtjeve, međutim kako je istaknuo, u ministarstvu smatraju da nisu imali na što odgovoriti. Dodao je da će ministarstvo uskoro objaviti pravu istinu o plaćama u prosvjeti.

Mornar je ponovio da pozivanje na povećanje plaća u zdravstvu nije opravdano jer je zaposlenima u obrazovanju, nakon što im je oduzet dodatak od 4, 8 i 10 na godine staža, taj iznos vraćen kroz druge dodatke.

"Linearno povećanje plaća od četiri posto bilo bi doista nepošteno. U vrijeme najdublje recesije, za 50 posto nastavnika u sustavu odgoja i obrazovanja plaće su porasle. To je fantastično i štrajkati zato što ste, dok je cijelo društvo bilo u recesiji, dobili povećanje plaća nije primjereno", kazao je Mornar.

Opovrgnuo je navode školskih sindikata da bi povišica plaća prosvjetara za četiri posto koštala 190 milijuna kuna, kazavši da bi i uz niže postotno povećanje na osnovnu plaću trošak iznosio 340 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja se složio da su neki zaposlenici u sustavu obrazovanja potplaćeni, ali i istaknuo da treba uzeti u obzir i trenutni socijalno ekonomski trenutak. Naglasio je da je vlada spremna pregovarati i ponuditi povišicu, ali ne dva do tri tjedna prije nego će postati tehnička vlada.

"Čim se ostvare uvjeti te će plaće biti povećane. Imaju moju garanciju i garanciju premijera", rekao je Mornar.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić pohvalio se da je Vlada u prvih osam mjeseci ostvarila primarni suficit po prvi puta nakon šest do sedam godina, što znači da su prihodi bili veći od rashoda kada se odbiju kamate. "To u idućem razdoblju otvara mogućnost za poboljšanje standarda ljudi zaposlenih u različitim javnim službama, uključujući u obrazovanju. U ovoj godini više nema prostora u proračunu, no nastavak gospodarskog rasta i sve veći priljev prihoda otvara tu mogućnost u idućoj godini", izjavio je Grčić.

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su u utorak čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši "kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna". Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ, rekao je.