POTPUNO NESNALAŽENJE

Predsjedničin napad na Merkel je promašen, ali očekivan

16.06.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Je li se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pri punoj svijesti upustila u napad na njemačku kancelarku Angelu Merkel, najmoćniju europsku političarku optuživši da je baš ona prouzročila kaos s izbjeglicama u Europi? S obzirom na napore koje Njemačka ulaže u postizanje rješenja za izbjegličku krizu na europskoj razini i oborene rekorde u prihvatu izbjeglica, je li hrvatska predsjednica pretjerala u kritici, eksplicitno izrekavši ono što mnogi europski nacionalisti misle?

U razgovoru za sinoćnji Dnevnik Nove TV, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila da je kancelarka Angela Merkel, koja je pozivala izbjeglice u Njemačku, sad 'povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze'.

'Gospođa Merkel je to učinila a da nije svjesna zapravo da je u vožnji u kojoj se iza skupilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, zapravo napravila kaos na cesti. I taj kaos sada treba riješiti', kazala je Kolinda Grabar Kitarović. Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović je, neposredno nakon što je izabrana za predsjednicu RH, u intervjuu za Euronews izjavila kako joj je upravo Angela Merkel politički uzor.

Diplomat Ivica Maštruko, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetog Stolici, ocjenjuje za tportal da je u pitanju 'nespretna i nepromišljena izjava koju je predsjednica dala bez ikakvog povoda, razloga i posebnog smisla'.

'U svakom slučaju, nije razmislila. Za takvu konstataciju nema ni osnove ni razloga; radi se o jednom promašenom, nespretnom činu', kazao je Maštruko dodajući da ovakvim izjavama i postupcima državnog vrha prijeti opasnost da se Hrvatska svrsta u manjinsku grupu europskih zemalja po ovom pitanju, zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom.

Iskustvo vrijedi za mudre

Po njegovu mišljenju, hrvatska Vlada u izbjegličkoj krizi ponaša se racionalno, mudro i pragmatično. S kojim se motivima, dakle, hrvatska predsjednica obrušila na njemačku kancelarku? 'Vjerojatno je u pitanju privlačenje pozornosti, kao i u nizu njezinih postupaka na unutarnjopolitičkom, a sada evo i na vanjskopolitičkom planu', rekao je Maštruko.

Taj diplomat ne misli da je predsjednica nužno nastupila kao agitator u kampanji HDZ-a već da se 'zapravo radi o jednom totalnom nesnalaženju'. Iako, smatra da predsjednica nije pametno izabrala savjetnike, jer je riječ uglavnom o istoj grupi osoba iz HDZ-a.

Bi li Maštruko očekivao da bi se Kolindi Grabar Kitarović ovakvo što moglo dogoditi imajući u vidu njezinu snažnu biografiju i diplomatsko iskustvo?

'Očekivao bih, jer se zapravo ne radi ni o kakvom osobnom iskustvu. Iskustvo vrijedi za onoga tko je inače mudar', zaključio je Maštruko.

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović ljetos je, u intervjuu za Euronews, kao svoje političke uzore navela bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher i njemačku kancelarku Angelu Merkel.