KOSOR NA MUKAMA

Mesiću nije dosta pola milijuna kuna

Bionic
Reading

Uza sve aktualne peripetije oko kreiranja proračuna za iduću godinu, Vlada se ovih dana našla i na dodatnim mukama jer u državnoj blagajni u 2010. godini mora prvi put osigurati i pozamašnu svotu novca namijenjenu renoviranju i financiranju novog (budućeg) ureda bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića

Predsjednik se, kako doznaje Slobodna Dalmacija, dogovorio s premijerkom Jadrankom Kosor i u novi ured bi trebao ući sredinom ožujka, no još se čeka da Središnji ured za upravljanje državnom imovinom potpiše odluku prema kojoj se prostor u državnom vlasništvu dodjeljuje bivšem predsjedniku. Već prve procjene pokazuju da će troškovi za pokretanje novog ureda bivšeg predsjednika biti znatno veći od 500.000 kuna, koliko je prilikom donošenja zakona procijenjeno.

Ovo će biti prvi put u povijesti države da se u proračun uvodi i ta stavka jer prema odredbama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike iz 2004. godine, hrvatski predsjednik, nakon prestanka obnašanja dužnosti, ima doživotno pravo na svoj ured, dva zaposlenika, osobnog vozača, službeno vozilo, kao i na državno osiguranje.

Usto, ima i pravo da se iz državnog proračuna podmiruju svi troškovi ureda, od električne energije, grijanja, telefona i interneta do održavanja računalne opreme. Vlada je dužna Mesiću osigurati prostorije koje odgovaraju sigurnosnim uvjetima, namještaj i kompletnu računalnu opremu, i to najkasnije 30 dana od dana prestanka predsjedničke dužnosti.

'Predsjednik je nekoliko puta razgovarao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom o svom budućem uredu, no kako je on otišao, a taj problem nije riješen, opet je zatražio od Vlade da mu osigura adekvatan prostor, pogotovo stoga što je već za 2010. godinu zakazao neke važne sastanke i smatra da će, kao bivši predsjednik s bogatim međunarodnim vezama i iskustvom, i dalje moći pomagati svojoj državi' objašnjavaju iz Ureda predsjednika.

U Vladi su potvrdili da razmatraju Mesićev zahtjev te da je premijerka zajedno s njim obišla nekoliko mogućih lokacija budućeg ureda.