HUMANOST NA TESTU

Još jedna neizvjesna noć pred izbjeglicama na granicama

20.09.2015 u 04:39

  • +74

Izbjeglice u očekivanju odlaska prema željenim zemljama

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Broj izbjeglica koje su dosad ušle u Hrvatsku prešao je 27.000, a od tog ih je broja otišlo već dvije trećine. No i dalje pristižu nove izbjeglice te se nastavlja najveći pritisak na Tovarnik iz kojega se tijekom dana autobusima i vlakom izbjeglice prevozilo prema graničnim prijelazima s Mađarsko. Ta je zemlje u međuvremenu postavila čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo, ali ipak polako propušta izbjeglice. U međuvremenu, nakon što je Mađarska ozbiljno politički zaprijetila da će Hrvatskoj blokirati ulazak u Schengen pozvala je hrvatskog veleposlanika u Budimpešti Gordana Grlića Radmana na konzultacije i rečeno mu je da su ljuti zbog riječi premijera Zorana Milanovića koji je u petak u Saboru rekao da su zbog ograda i pasa na njihovoj granici, Židovi s kojima je razgovarao zgroženi

23:07 UNHCR je objavio da će broj migranata i izbjeglica u Europi idućih dana nastaviti rasti i da bi mogli bi potražiti nove rute te je pozvao Europsku uniju da sljedeći tjedan iskoristi zadnju priliku za rješavanje izbjegličke krize.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u pozivnom pismu za summit istaknuo je da će se Europa s izbjegličkim problemom suočavati još godinama i da se zato treba tražiti sveobuhvatni odgovor na krizu. Tusk je istaknuo da u EU predugo traje rasprava u kojoj se odgovornost prebacuje s jednih na druge: 'Postoji dugi popis pitanja u kojima jedni mogu optuživati druge, ali to nam neće pomoći u traženju zajedničkog rješenja. Danas apsolutno moramo dogovoriti smjernice koje možemo provoditi kako bismo pomogli jedni drugima. Stoga tražim od svih nas da iskreno raspravljamo o tome što EU može učiniti da pomogne svojim zemljama članicama u rješavanju ovog problema'.

Na summitu će se razgovarati o tome kako pomoći zemljama članicama čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a, o suradnji po tom pitanju sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama u sirijskom susjedstvu te financijskoj pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu.

23:01
Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u nedjelju u Tangeru da nijedna europska zemlja ne može 'biti izuzeta od prihvata izbjeglica koji imaju pravo na azil', na tiskovnoj konferenciji kojom je zaključen njegov posjet Maroku.

22:53
Čini se da je pritisak izbjeglica urodio plodom, javlja Večernji list, naime, premda se očekivalo da Slovenci danas više neće dopustiti prebacivanje preostalih izbjeglica na granici, ipak su stigla opet dva autobusa i počelo je ukrcavanje dijela izbjeglica.

22:06
Europa mora podijeliti odgovornost za migrante, rekla je u nedjelju na skupu sindikata njemačka kancelarka Angela Merkel, upozoravajući da njezina zemlja ne može primiti one koji su došli isključivo iz ekonomskih razloga i tako se povlačeći u odnosu na ono što je ranije govorila.

22:00
Slovenski aktivisti stigli su na granični prijelaz Breganu kako bi dali podršku izbjeglicama te su iz protesta zbog neodobravanja njihova prolaza, izazvali blokadu kompletnog prometa na Bregani animirajući i izbjeglice, javlja Večernji list, dodajući da su sretni zbog konačnog odlaska u zapadne zemlje izbjeglice kod Harmice napravile transparent i pjevajući zahvalili tamošnjim stanovnicima.

Slovenski aktivisti nadaju se da će to biti dodatni pritisak na slovensku policiju da propusti izbjeglice koji poručuju: 'Otvorite granice!' Više od 60 interventnih policajaca sa psima stvorili su živi zid ispred izbjeglica dok slovenski policijski helikopter cijelo vrijeme reflektorima nadlijeće to područje.


21:41
U Hrvatsku je dosad ušlo više od 27.000 izbjeglica, doznaje tportal, a Vlada je na svojem Twitter profilu objavila da je Milanović opet razgovarao sa slovenskim kolegom Cerarom o situaciji oko izbjeglicqa i zajedničkom nastupu na sastanku Europskog vijeća u srijedu.


20:49
Na željezničku postaju Botovo u nedjelju oko 18 sati došao je još jedan vlak iz Tovarnika s između 1.400 i 1.500 izbjeglica koje je policija po izlasku iz vlaka preusmjerila na ilegalni granični prijelaz s Mađarskom, preko kojega je u zadnja dva dana prešlo najmanje 8.000 izbjeglica.

Izbjeglice su dovezene u 11 vagona te preusmjerene na ilegalni granični prijelaz udaljen dva kilometra od Botova, a tijekom noći se ne očekuju novi dolasci izbjeglica vlakom, no nije isključen njihov dolazak autobusima.


20:17
Nakon dvodnevnog čekanja na malograničnom prijelazu Harmica sa slovenske strane granice dovezena su dva autobusa koji su po utvrđenom popisu preuzela dio izbjeglica, javlja N1 televizija dodajući da se očekuje i dolazak drugih autobusa koji bi trebali preuzeti ostatak izbjeglica koje čekaju na hrvatskoj strani.

20:02
Ukupni broj izbjeglica koji bi mogli ući ovaj vikend u Austriju vjerojatno će do kraja dana u nedjelju biti i dvadeset tisuća, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Mjesto Nickelsdorf uz mađarsku granicu primit će vjerojatno tri četvrtine od svih onih koji su ušli u zemlju, rekao je Aleksander Marakovits za dpa: 'Bio je to ogroman logistički izazov'.

Dodao je da je novi val izbjeglica došao nenadano, zbog nedostatka komunikacije od strane mađarskih vlasti. Nakon što se broj migranata smanjio posljednjih dana policija, vojska i Crveni križ morali su iznimno brzo djelovati.

19:33
Sjedinjene Države preuzet će dodatnih 15.000 izbjeglica iz svijeta sljedeće godine, podižući ranije brojke na 85.000 te na 100.000 godinu iza toga, rekao je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora s njegovim njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom

19:01
Medicinsko osoblje odrađuje sve potrebno i nema bojazni za zdravlje izbjeglica, niti lokalnog stanovništva, poručio je ministar zdravlja Siniša Varga gostujući u emisiji RTL Danas, a njegov kolega Ostojić izbjeglicama objašnjava detalje njihova tretmana dok Hrvatska vojska pomaže u postavljanju šatora u Opatovcu.




18:50
Skupina od stotinu izbjeglica kojoj je bio blokiran ulaz u Austriju uspjela je prijeći njezinu južnu granicu sa Slovenijom protrčavši pokraj austrijskih redarstvenika u Spielfeldu, rekao je jedan policijski djelatnik.

18:34
U Sloveniju je do nedjelje poslije podne, po procjeni policije, ušlo oko 2.500 izbjeglica i migranata koji su većinom popisani, a dio i smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji, koja je primila stotinjak izbjeglica unatoč najavama da će ih vraćati preko graničnog prijelaza Šentilj.


18:29
Njemačke vlasti objavile su u nedjelju da sumnjaju da su dva požara koja su oštetila prihvatilišta za izbjeglice na sjeveru i jugozapadu Njemačke bila podmetnuta. Kuća za više obitelji u koju se planiralo smjestiti izbjeglice zapaljena je u obalnom gradu Rostocku na sjeveru zemlje. Izgorio je dio tavana. a mjesne vlasti istražuju je li motiv bila ksenofobija.

Drugi incident dogodio se u Wertheimu. Požar je izbio u sportskoj dvorani u koju se željelo smjestiti nove izbjeglice pa ih taj grad više neće moći primiti. Zgrada može primiti 400 ljudi, a sada joj prijeti urušavanje. 'U Wertheim izbjeglice više neće dolaziti, jer nema drugih objekata za hitni smještaj', rekao je mjesni dužnosnik Hermann Schroeder. U tom je gradu smješteno 600 izbjeglica. Policija sumnja da je požar bio podmetnut.

17:58
Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se i u Ravnateljstvu policije.

Izbjeglice su u petak mogle prelaziti preko ovoga prijelaza u Mađarsku, odakle ih se autobusima dalje prevozilo prema Austriji, ali su se, s obzirom na postavljanje čeličnih vrata, pojavile dvojbe hoće li im mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz.

U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno.



17:37
Tijekom današnjeg dana iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo do sada oko 1.600 migranata. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti.

Šatorsko naselje u Opatovcu završeno je unutar 24 sata i spremno je za dolazak ljudi. U naselju je podignuto 200 vojnih šatora, a svaki je kapaciteta je 26 osoba.

U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici. Do sada je u RH ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća migranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata, izvijestio je MUP.


17:17
Iz Hrvatske u Mađarsku uspjelo je prijeći 10 autobusa i Mađari polako ipak propuštaju izbjeglice, javlja HRT.



17:00
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovio je u nedjelju da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice EU, a svima koji Hrvatskoj prigovaraju da ne poštuje međunarodne propise poručio da se zapitaju što su sami napravili. Ustvrdio je da 'saveznici gospodina Orbana zajedno djeluju, Vulin iz Srbije, Karamarko u Hrvatskoj i Orban, zajedno'. 'To je ista ekipa, iste riječi protiv hrvatske Vlade koriste sva trojica', tvrdi Ostojić i poručuje kako je proteklih dana u Hrvatskoj bio na djelu 'stožer za histeriju' na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

'On je došao na lice mjesta misleći vjerojatno da može i dalje podmetati nogu. Neka se obrati svojim prijateljima Orbanu, Vulinu, Miloševićevim pionirima s kojima zajedno produciraju ovakvu histeriju. To je ista ekipa. Ti bi silom, žicom i oružjem pokušali riješiti stvar', ustvrdio je ministar.

'Kritična točka u Hrvatskoj je Tovarnik. Neka mi netko navede drugu', pozvao je Ostojić poručivši kako 'naši saveznici nisu Karamarko, Vulin i Orban već papa Franjo i gospođa Merkel'.


16:39
Obiteljski liječnici organizirani u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozvali su u nedjelju sve liječnike, zdravstvene radnike i udruge u Hrvatskoj da se aktivno uključe i da pomognu izbjeglicama iz arapskih zemalja.

16:32
Sindikat kriminalističke policije uputio je u nedjelju prosvjedno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, u kojemu neozbiljnim, ugrožavajućim te profesionalno nedopustivim propustom rukovodstva MUP-a smatra to što je u petak u vlaku s migrantima u Mađarsku upućeno i 36 hrvatskih policajaca, te traže da se slučaj istraži i utvrdi udgovornost.

Kompozicija prvog vlaka koji je u petak s 1000 imigranata i hrvatskim policajcima stigao u Mađarsku i dalje nije vraćena u Hrvatsku, potvrdili su Novoj TV iz Kriznog stožera, ali nisu precizirali zašto Mađari ne vraćaju vlak. Glasnogovornik mađarske vlade potvrdio je kako je pokrenuta istraga vezano uz, kako je rekao, nelegalan prijelaz hrvatskih policajaca i strojovođe te kako je riječ o grubom kršenju međunarodnog prava i mađarske granice.

16:29 Kod Harmice je došlo do naguravanja, naime, za razliku od mađarske granice gdje izbjeglice samo prelaze iz autobusa u autobus, na slovenskoj granici muškarce iskrcavaju pa su osuđeni na čekanje satima, neki već i danima, javlja Večernji list.  Iscrpljena i premorena nekolicina izbjeglica verbalno se sukobila s policijom i naguravala na ogradu, nakon čega je policija zaprijetila uporabom suzavca. Međutim, situacija se odmah smirila i izbjeglice u jednom od šatora s oznakom 'info punkt' na komadiće papira sami ispisuju brojeve kako prilikom dolaska novih autobusa ne bi nastao stampedo.

16:13 U Zagrebu je ostalo tek dvadesetak izbjeglica, doznaje Hina u nedjelju rano poslijepodne od policije. U hotelu Porin u zagrebačkom naselju Dugave i u prihvatnom centru Ježevo, trenutno nema izbjeglica, dok ih je na Zagrebačkom velesajmu ostala tek nekolicina, potvrdila je i glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić

15:47
Broj izbjeglica koje su ušle u Hrvatsku bliži se gotovo 27.000, doznaje tportal, naime, konkretna brojka iznosi 26.957 osoba, a što se transporta tiče, u 13,00 sati krenuo je jedan vlak iz Tovarnika za Botovo sa 1.101 izbjeglicom. Sat kasnije autobus iz Ježeva stigao je na Goričan i predan mađarskoj graničnoj policiji, a u njemu je bilo 29 izbjeglica iz Ježeva te 32 sa Zagrebačkog velesajma.

U pola tri poslijepodne krenulo je 10 autobusa iz Tovarnika krenulo Baranjsko Petrovo Selo s 567 izbjeglica, a u 15 sati jedan autobus s Obrežja - Bregane - odvezao je 80 izbjeglica u Sloveniju.

U tijeku je ukrcaj 10 autobusa iz Tovarnika za Baranjsko Petrovo Selo te su četiri autobusa iz Tovarnika krenula za Terezino Polje.

15:23
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je i u Tovarniku kako je Vlada iskazala potpunu nepripremljenost u svezi migranata koji zadnjih dana u velikom broju ulaze u Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi te poručio kako je Vlada svojom politikom 'otvorila granice Balkanu, a zatvorila granice Europskoj uniji'.

15:16
Brojni migranti napreduju prema Austriji koja počinje braniti ulazak,a tijekom noći je ulazak zabranjen za 100 izbjeglica jer nisu imali odgovarajuće dokumente niti su tražili azil na graničnom prijelazu Šentilj/Spielfeld.

14: 58
Europska komisija i luksemburško predsjedništvo EU-a rade na planu da se u druge države članice presele i izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije, piše u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dodajući da će prijedlog razmotriti ministri unutarnjih poslova EU-a na sastanku u utorak.

EU je dosad planirala preseliti migrante samo iz Italije, Grčke i Mađarske, ukupno 160.000 ljudi. No, Mađarska želi novu pomoć. Ako se iz brojke od 160.000 ljudi isključe svi koji su već prošli Mađarsku, oslobađa se kvota od 54.000 ljudi, koju se tada može ponovno rasporediti, navodi list.

14:37
'Što bi vojska radila na granicama? Pucala na ljude? Zamislite kakva je to uopće ideja, ali na sreću budući da Vlada o tome odlučuje, takve stvari se ne događaju', kazala je Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova, gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva': 'Svi skidaju kapu Hrvatskoj na načinu kako je pristupila. Svima je jasno da zemlja od 4,3 milijuna ljudi to više ne može savladati kad ljudi dolaze brzinom od 1.500 na sat, ali apsolutno svi odaju priznanje na tome kako smo postupili, u kojoj mjeri se prema ljudima pristojno ponašamo'.


Pusić očekuje da će izbjeglička kriza početi jenjavati nakon dogovara s Turskom idući tjedan, a uspjela je i izjaviti da su se Mađari ' jako uzrujali i malo neprimjereno postupali prema izbjeglicama': 'Na neki način su pomogli taj prolaz, ali na razini onoga što govore djeluju neprijateljski raspoloženi. Na lokalnoj razini ljudi su se dogovarali. Mađarska također radi potpuno istu stvar jer naprosto nema kapaciteta da ljude registrira, dakle, ne registrira ih, kroz koridore ih vozi do austrijske granice '.

14:20
Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Szandor Pinter u nedjelju su, simbolično uklanjajući prvu ogradu, ponovo pustili u promet granični prijelaz Horgoš 1 na srpsko-mađarskoj granici, javila je Radio-televizija Srbije (RTS)dok na granici s Hrvatskom Mađarska postavlja dalje žičanu ogradu.

Srpski i mađarski ministri su danas prijepodne zajednički uklonili prvu ogradu s Horgoša 1 i time taj granični prijelaz ponovno otvorili za putnički i teretni promet, dok će se na prijelazu Horgoš 2 provoditi postupci u vezi s migrantima.

Otvaranjem prijelaza Horgoš 1 želi se olakšati robni i putnički promet, a srbijanski ministar ocijenio je da će prioritet biti međunarodni tranzit, gospodarska suradnja i interes građana obiju zemalja.Srbija će imati milijunsku štetu zbog zatvaranja granica s Mađarskom i Hrvatskom zbog izbjegličke krize, izjavio je beogradskom tisku srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dok u Hrvatskoj napreduje postavljanje šatorskog naselja kako bi izbjeglice



14:01
Nakon odluke, koja je donesena zbog izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica, Slovenske željeznice uvele su nadomjesni prijevoz autobusima na relacijama Dobova - Zagreb, Rogatec - Đurmanec, Središče - Čakovec, Ilirska Bistrica - Rijeka - Ilirska Bistrica, Pula - Buzet - Pula, a otkazuju se vlakovi na relaciji Buzet - Podgorje - Buzet.

13:49
Kod turske obale nova utapanja, naime, nakon što se njihov čamac sudario s trajektom utopilo se najmanje 13 izbjeglica koji su pokušali doći do Grčke, javlja BBC pozivajući se na turske medije.

13:27
Nakon što je završila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometra granice s Hrvatskom, Mađarska i dalje pojačava kontrolu svoje granice. Štoviše, HRT javlja da su Mađari postavili čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, a na to je područje stigao i konvoj oklopnih vozila te je Ministarstvo obrane pozvalo na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske.



13:05
Slovenske željeznice obustavile su u nedjelju promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavile su Hrvatske željeznice na svojoj internetskoj stranici dok Vlada javlja da je iz Tovarnika prema Botovu krenuo još jedan posebni vlak, koji prevozi izbjeglice.


Slovenske vlasti objavile su u nedjelju da je u Sloveniju proteklih dana, uglavnom iz Hrvatske, ušlo više od 2.000 izbjeglica i migranata i da je situacija trenutačno stabilna, a jedan je izbjeglica do sada tražio azil.

13:03
Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od 2.000 izbjeglica, iako se neprestano odvoze autobusima i vlakovima prema graničnim prijelazima s Mađarskom.

U to mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici skupine izbjeglica i dalje pristižu iz brojnih smjerova preko polja i kukuruzišta. Iz Vinkovaca je u nedjelju prijepodne krenuo novi vlak s 11 vagona koji će migrante prevesti do Botova.


O stanju u Tovarniku te Vukovarsko-srijemskoj županiji zbog izbjegličke krize u nedjelju će raspravljati županijski Stožer zaštite i spašavanja. Migrante koji se nalaze u tom srijemskom mjestu trebao bi obići i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

12:43
U međuvremenu, nakon što je MUP objavio podatke za razdoblje do 11 sati prema kojima je u Hrvatsku ušlo do toga trenutka više od 25.000 ljudi, tportal neslužbeno doznaje da se u međuvremenu broj izbjeglica povećao te da je u Hrvatsku dosad ušlo više od 26.000 izbjeglica.

Nepromijenjeno je da je i dalje najveći pritisak na Tovarnik, no tamo se sada nalazi oko 4.000 ljudi, a u pripremi je što se transporta tiče 10 autobusa iz Tovarnika za Baranjsko Petrovo Selo te jedan vlak iz Tovarnika za Botovo. Jutros nešto iza devet sati krenuo je jedan autobus iz Zagreba za Ježevo, a potom za Goričan.




12:30
Austrijska policija počela je odbijati neke migrante koji pokušavaju ući u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je u nedjelju štajerska policija, a prenosi njemačka agencija dpa.

12:17
S izbjegličkom krizom rastu i troškovi - prije svega zbog prijevoza, a prazne se i robne rezerve. Skladišta robnih zaliha otvorena su danonoćno. Na obroke umornih i gladnih, otišlo je više od 50 tona konzervirane hrane. Otprema se poljske krevete, kontejnere za improvizirane ambulante, cisterne s vodom, a potrebe rastu, javlja HRT.

Iz robnih je zaliha u samo tri dana podijeljeno hrane i opreme vrijedne više od četiri milijuna kuna, a tu je i prijevoz, naime, izbjeglice prevozi više od 40 autobusa te je uz dva redovita, uvedeno i šest izvanrednih vlakova.

Ministar financija Boris Lalovac kaže da novca ima iako se točne troškove još ne zna. U međuvremenu, zbog zatvaranja graničnih prijelaza preustrojila se i carinska služba te bajpasima osiguravaju normalan protok roba, naime, dio robe skrenut je još u Srbiji prema BiH.



12:11
Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tijekom protekle noći.

Uz još 4.000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Prema posljednjim informacijama s terena u Tovarniku, puni se još jedan vlak s izbjeglicama te se očekuje da će tijekom dana krenuti put Botova.

Svim izbjeglicama koje prolaze vlakom ili autobusima kroz Koprivnicu do Botova pomažu policajci, liječnici, volonteri Crvenog križa, dobrovoljni i profesionalni vatrogasci i građani. Daju im hranu i vodu, a najmlađima i slatkiše.

Među izbjeglicama još uvijek je mnogo bolesnih i ozlijeđenih od puta dugog i do 40 dana. Iscrpljeni su svi. Najviše ih je iz Sirije i Iraka, a ima ih i iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana te čak i iz Afrike.

11:30
Dok srpski mediji javljuju da je ponovno otvoren granični prijelaz Horgoš 1 na granici Srbije i Mađarske, Večernji list dodaje da su Slovenci potpuno zatvorili Harmicu i izbjeglice preusmjeravaju na Breganu.



10:56
Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tijekom protekle noći, a tportal neslužbeno doznaje da je dosad u Hrvatsku ukupno ušlo više od 25.000 izbjeglica, i to pješice kod Tovarnika, čija su željena destinacija Njemačka i druge zemlje zapadne Europe.


10:31
U Tovarniku se postavlja šatorsko naselje koje će imati kapacitet do 5.000 osoba,a u posjet je stigao i predsjednik Kriznog stožera Ostojićda bi vidio kako teku pripreme.




10:06
Vlak s 11 vagona krenuo je iz Vinkovaca prema Tovarniku iz kojega će nakon ukrcaja krenuti prema Botovu



9:33
Na graničnim prijelazima sa Slovenijom ulaz u schengenski prostor čeka oko 700 osoba. U Sloveniju je jučer je  pušteno 200-tinjak izbjeglica, a radi se uglavnom o ženama i djeci koji su prevezeni u prihvatne centre, javljaHRT

Nakon što su noć proveli na kiši, izbjeglice su pokisli, prehlađeni i u mokroj odjeći, a premda je većinom riječ o muškarcima, ima i žena i djece pa volonteri mole građane, koji su u mogućnosti da donesu jakne i hlače te majice dugih rukava.


9:11 Prema informacijama koje su objavili slovenski mediji, do sada je od izbjeglica i migranata koji su ušli u Sloveniju njih nekoliko stotina prešlo u Austriju. Među izbjeglicama je najviše Sirijaca te slijede Afganistanci i Iračani, a njih više od 90 posto kao konačni cilj navode Njemačku ili skandinavske zemlje.

Izbjegličkim valom trenutačno najopterećeniji slovenski granični prijelazi s Hrvatskom su po ocjenama slovenskih organa su Obrežje/Bregana i Rigonci/Harmica, a jučer je više stotina izbjeglica po prvi put smješteno i u veće gradove, u Ljubljanu i Maribor, koji su također dobili privremene prihvatne centre.

8:49
Više od 2.000 ljudi do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega gotovo 1.000 u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može 'privremeno' primiti najviše oko 9.000 izbjeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

8:47
Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je za APU da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata dok su policijske brojke manje za oko dvije tisuće. Zamjenik šefa policije u austrijskoj pokrajini Gradišće Christian Stella rekao je agenciji APA da ih Mađarska nije dovoljno upozorila na novi izbjeglički val.

BBC prenosi da Mađarska koja je izbjeglice usmjerila prema Austriji optužuje Hrvatsku za kršenje europskih pravila jer sve migrante nije registrirala, iako izvori te medijske kuće tvrde da ih nije registrirala ni Mađarska.
Jedan migrant koji je došao u austrijski grad Heiligenkreuz iz Mađarske izjavio je za Associated Press da se osjeća kao da je ponovno rođen te da je važno jedino da je konačno stigao na sigurno, prenio je BBC.


8:20
  Brod s izbjeglicama potonuo je kod jugoistočno od Lezbosa, grčkog otoka u Egejskom moru blizu Turske. Traga se za 26 ljudi, a 20 ih je već spašeno, javljaju agencije.dodajući da je Obalna straža poduzela intenzivnu potragu iz zraka i s mora uz pomoć dva broda i jednog helikoptera.

U međuvremenu, kanadska vlada obvezuje se, ako ostane na vlasti nakon listopadskih izbora, da će primiti 10.000 sirijskih izbjeglica u roku godinu dana zahvaljujući pojednostavnjivanju administrativnih procedura, izjavio je ministar imigracije Chris Alexander.

8:00 Gotovo 2.000 ljudi provelo je noć provelo na otvorenom u Tovarniku premda je padala kiša, javlja HTV, opisujući kako ljudi leže na tlu dok čekaju dolazak autobusa, koji su noćas dolazili do tri sata ujutro, prema Mađarskoj je otišlo gotovo 30 autobusa s 1.500 ljudi, ali i dalje dolaze nove izbjeglice iz Srbije.

Do posljednje željezničke postaje u Hrvatskoj - Botova izbjeglice su iz Tovarnika stigli vlakom noćas oko dva sata, prenosi HRT. Unatoč kiši uputili su se pješice ilegalnim prijelazom u Mađarsku. U dva dana i dvije noći kroz ovaj je prijelaz, prema procjeni stožera, prošlo oko 5.000 ljudi


7:31
Za sav promet zatvoreno je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom i jedan prema Sloveniji, priopćeno je u nedjelju ujutro iz HAK-a.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo duga je oko 11km, a moguća su čekanja i na ulasku.

Promet je obustavljen sa Slovenijom na graničnom prijelazu Harmica a na graničnom prijelazu Bregana prema Sloveniji promet protječe jednim trakom na ulasku i izlasku. Na graničnom prijelazu Bregana do daljnjega je obustavljen promet teretnih vozila (kolona je duga oko 1,5km).

4:30 MUP je objavio da istražuje iskorištavanje nastale krizne situacije s izbjeglicama i najavio podizanje prijava nakon informacija da se izbjeglice prevozi u neregistriranim vozilima ili im se prijevoz naplaćuje preskupo: 'Napominjemo da se pojavljuju slučajevi prijevoza migranata, bilo taxi ili drugim vozilima te slučajevi u kojima se krše zakonski propisi na način da se ljudi prevoze neregistriranim vozilima za prijevoz ili da se taj prijevoz naplaćuje višestruko nego što je propisano cjenikom i na taj način iskorištava nastala krizna situacija. Policija u tim slučajevima provodi kriminalistička istraživanja i podnijet će odgovarajuće prijave', izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.


22:15 MUP je u subotu priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s izbjeglicama, koji se prevoze i vlakom pa ih je oko 1.000 prevezeno sa željezničkog kolodvora u Tovarniku.

U MUP-u kažu kako je priljev izbjeglica i dalje velik, što se očekuje i u narednom razdoblju. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom trenutno čeka oko 700 osoba, a MUP je ranije izvijestio da je od početka migracijske krize do subote u 13 sati u Hrvatsku ušlo oko 21.000 migranata. U Tovarniku je i dalje najveći priljev ljudi koji dolaze na hrvatski teritorij. Organizira se njihov prijevoz i preuzimanje s mađarske strane.

Dok u Hrvatsku pristiže sve veći broj nesretnih ljudi, hrvatski političari teško se optužuju kako je trebalo reagirati na krizu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović inzistira u stavu da je na granicu trebalo rasporediti vojsku dok premijer Zoran Milanović upozorava da vojska ne bi mogla obuzdati izbjeglički val bez upotrebe vatrenog oružja.

U međuvremenu, teškim riječima odali su se i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić koji je upozorio da predsjednicu stvara paralelni sustav vlasti, a nije mu ostao dužani njezin povjerenik za migrante Andrija Hebrang, koji smatra da u Milanovićevom nesnalaženju oko upravljanja krizom ima elemenata kaznene odgovornosti.

Ponašanje hrvatskih vlasti izazvalo je bijes u Mađarskoj iz koje poručuju da će blokirati hrvatski pristup schengenskoj zoni.