ČOBANKOVIĆ NA AGRO ZEMLJI

'Teško ćemo moći zadržati visinu poticaja'

16.10.2009 u 20:46

Bionic
Reading

'Hrvatska će i nagodinu imati dovoljno vlastite pšenice, iako će je, prema mojim očekivanjima, biti nešto manje od prosjeka posljednjih godina. Velike poljoprivredne tvrtke odustale su od kreditiranja sjetve obiteljskih gospodarstava, no silosi su puni jer je lani posijano 20-ak posto više od prosjeka. Zbog smanjenog priliva u proračun teško ćemo moći zadržati i visinu poticaja u poljoprivredi kakvu smo imali ove godine', rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na otvorenju 15. sajma Agro Zemlja u Bizovačkim toplicama, drugog po veličini poljoprivrednog sajma u Hrvatskoj

BIZOVAČKE TOPLICE - Vlada je svjesna da seljaci nemaju novca, zbog čega će ovih dana intervenirati sa 15 lipa za predani kilogram pšenice i 30 lipa za uljanu repicu te im omogućiti preuzimanje mineralnih gnojiva u vrijednosti neisplaćenih 40 posto poticaja za pšenicu.

'Poljoprivreda je dio gospodarstva i poljoprivrednici se moraju ponašati prema pravilima poduzetništva. Svatko mora donijeti poslovni plan i izračunati što će i kakve učinke dati te odlučiti što će raditi', zaključio je Čobanković i skinuo odgovornost s Vlade za eventualne gubitke poljoprivrednika iduće godine.

Na sajmu Agro Zemlja, koji u kompleksu hotela Termia u Bizovačkim toplicama zadnjih deset godina organizira Katava d.o.o., izlaže više od 300 izlagača – proizvođača voća i povrća, mesnih prerađevina i obrta. Posjetitelji mogu vidjeti najveću izložbu poljoprivredne mehanizacije u istočnoj Hrvatskoj i povoljnije kupiti opremu i repromaterijal. U sklopu sajma obilježen je i Svjetski dan hrane 16. listopada, a održava se i županijska izložba stoke.

Prošle godine započet program Vinske ceste Slavonije i Baranje proširen je izlaganjem vinara iz cijele zemlje, kojima je organiziran susret sa 400 ugostitelja, a nove kreditne programe u poljoprivredi predstavlja nekoliko banaka.