PUTOVI NESRETNIKA

Pogledajte koje su linije kretanja izbjeglica

18.09.2015 u 20:37

Bionic
Reading

Izbjeglička kriza koja je pogodila Europu, a posebice njen jug i istok ne jenjava. Život iza žice novo je poglavlje europske povijesti kojem intenzivno svjedočimo. Schengen se raspao, ali izbjeglice iz Sirije, Iraka, Pakistana, Afganistana ne posustaju. Cilj su Njemačka i Skandinavija. Nakon što je Hrvatska otvorila granicu u zemlju je ušlo gotovo 15.000 ljudi. Pritisak s kojim se ne možemo nositi pa smo iz plana A prešli u plan B – odnosno transferiranje nesretnika na granicu sa zemljom koja je uz podignutu žicu sa Srbijom počela graditi i jednu na granici s Rumunjskom, a najavila je i s Hrvatskom

Zasad je tridesetak autobusa iz Belog Manastira stiglo na granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo, iz Osijeka ih se zaputilo još 11, očekuje se i vlak iz Tovarnika. Oni koji su stigli do Zagreba, građani besplatno, a pohlepni taksisti za velike svote vodili do granice sa Slovenijom. Ondje pokušavaju ilegalno prijeći granicu, ali ih Slovenci vraćaju nazad u Hrvatsku. Primjer za to je na Macelju gdje je tijekom današnjeg dana zatečeno 16 osoba u pokušaju izlaska iz Hrvatske, koje su zadržane i vraćene u Zagreb.

Ipak dio njih poslijepodne je ušao u Sloveniju, a potom su odvedeni u prihvatno-registracijski centar u Brežice. U Hrvatsku je prema podacima MUP-a do 15 sati ušli 15.438 ljudi. Policija predviđa za narednih 48 sati i dalje veliki pritisak izbjegličkog vala na području PP Tovarnik te PP Ilok.

Provođenje plana B za HRT potvrdio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

'Postupamo po planu B ljude transportirano prema mađarskoj granici. U ovom trenutku, zasad još nema incidenata. Prijem je počeo. Oni koji su došli iz Schengena idu isto tako u Schengen', rekao je Ostojić

Mađarska ne razgovara s Hrvatskom. I prije nego što je izbjeglički val krenuo, mađarsko-hrvatski politički odnosi pali su na nisku razinu i ne vidim nikakvu potrebu za razgovorima bilo koje vrste prije parlamentarnih izbora. Izjavio je to mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare u Budimpešti uoči odlaska u Beograd.

'Hrvatski premijer trebao se pripremiti za pritisak umjesto da se razbacuje neutemeljenim optužbama i napadima na Mađarsku', rekao je Szijjarto. Hrvatski sustav prihvata izbjeglica raspao se za jedan dan i hrvatske ih vlasti sada usmjeravaju prema Mađarskoj i Sloveniji. Mađarska je zbog toga krenula podizati ogradu na granici prema Hrvatskoj. Proglašeno je izvanredno stanje u šest graničnih okruga, a na granicu je poslana vojska', rekao je šef mađarske diplomacije.