KRAJNJI OČAJ

Izbjeglice vabe Zagrepčane: Evo ti 150 eura, vozi me do granice!

18.09.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Izbjeglice smještene u prvom paviljonu Zagrebačkog velesajma pod svaku cijenu žele napustiti Hrvatsku i krenuti prema hrvatsko-slovenskoj granici. Reporter tportala svjedočio je kako prolaznicima nude novac. Za prijevoz do Slovenije nude i po 150 eura, ali policija odmah tjera one koji se polakome za novcem i prijete im kaznama

Izbjeglice koje su u petak ujutro pristigli u paviljon Velesajma žude čim prije stići u Njemačku, pa čak u krajnjem očaju ne prezaju pregovarati s prolaznicima ne bi li ih prevezli do pograničnog prijelaza u Dobovi.

Rijetki prolaznici koji se uspiju dovoljno približiti odbijaju njihove ponude, a sveprisutna policija upozorava one koji su i pomislili sklopiti takav 'posao' da ni ne pomišljaju na to.

Kako je Velesajam praktički potpuno izoliran, izbjeglice dealove za prijevoz upućuju i ondje okupljenim novinarima koji su nemoralne ponude redom odbijali, a i njih su policajci koji osiguravaju prilaze paviljonu upozorili kako bi time počinili kazneno djelo.

Kazneno djelo za takvo što, valja napomenuti, nije propisano. Ipak, fotoreporteri i novinari koji su u doticaju s očajnim izbjeglicama govore da ne nude ljudima novac, jer će hrvatske vlasti sve učiniti kako bi oni u najkraćem mogućem roku stigli do svojeg krajnjeg odredišta na zapadu Europe.

Inače, u paviljonu Velesajma nalazi se stotinjak izbjeglica koji su novinarima tportala preko zaštitne ograde kazali kako ne žele ostati u Hrvatskoj već se domoći Njemačke, ali i kako su zahvalni Hrvatima na pruženoj pomoći.

Građanima i novinarima nije dopušten ulazak u paviljon Velesajama koji čuvaju policajci te zaštitari.