Hrvatska NAJAVA IZ USKOK-A

Optužnica protiv Rončevića na sudu idućeg tjedna

Optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, kojemu je Hrvatski sabor danas ukinuo zastupnički imunitet, bit će podnesena zagrebačkom Županijskom sudu idući tjedan, doznaje se danas u USKOK-u

ZAGREB - Optužnica protiv HDZ-ova zastupnika Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika u Ministarstvu obrane (MORH) Ive Bačića već je pripremljena, a na sudu će se najvjerojatnije naći idući tjedan u utorak, doznaje se od izvora iz USKOK-a koji nije želio biti imenovan.

U USKOK-u samo čekaju saborsku pismenu odluku o skidanju imuniteta HDZ-ova zastupnika Rončevića kojega, zajedno s Bačićem, terete za zlouporabu položaja i ovlasti kojom su pri nabavi vojnih kamiona 2004. navodno oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Optužnica je podignuta četiri godina nakon izbijanja afere u javnosti te nakon višemjesečne predistrage MUP-a, USKOK-a, DORH-a, Vojno-sigurnosne agencije i Vojne policije.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da se USKOK-ova optužnica s dokazima na kojima se temelji, spisom istrage te zapisnicima o provedenim dokaznim radnjama, dostavlja sucu istrage koji mora preispitati je li optužnica podignuta po zakonu, odnosno je li propisno sastavljena te podnesena u roku od ovlaštenog tužitelja.

Optužnica se potom dostavlja okrivljeniku koji ima pravo podnijeti pisani odgovor, a potom se sve dostavlja optužnom vijeću koje utvrđuje osnovanost optužnice. Tek ako to vijeće potvrdi optužnicu, zakazuje se početak suđenja.

Da bi odlučilo o optužnici, vijeće saziva sjednicu na koju se pozivaju stranke u postupku, najkasnije u roku 15 dana ako je okrivljenik u pritvoru, odnosno dva mjeseca ako je na slobodi.

Na sjednici, koja nije javna, tužitelj ukratko iznosi rezultate prijašnjih istraživanja i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Državni odvjetnik, okrivljenik i branitelj mogu na navode protivne stranke uzvratiti samo jednom.

No na sjednici okrivljenik može dati izjavu da je kriv po svim ili nekim točkama optužbe pa s odvjetništvom može pregovarati o kazni i potpisati izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka.

Okrivljenik se može i odreći prava na sjednicu optužnog vijeća te pisanom izjavom zahtijevati suđenje. Vijeće u tom slučaju potvrđuje optužnicu i odmah ju dostavlja sa spisom sudskoj pisarnici.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još