NAJAVA IZ USKOK-A

Optužnica protiv Rončevića na sudu idućeg tjedna

16.10.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, kojemu je Hrvatski sabor danas ukinuo zastupnički imunitet, bit će podnesena zagrebačkom Županijskom sudu idući tjedan, doznaje se danas u USKOK-u

ZAGREB - Optužnica protiv HDZ-ova zastupnika Rončevića i njegova bivšeg pomoćnika u Ministarstvu obrane (MORH) Ive Bačića već je pripremljena, a na sudu će se najvjerojatnije naći idući tjedan u utorak, doznaje se od izvora iz USKOK-a koji nije želio biti imenovan.

U USKOK-u samo čekaju saborsku pismenu odluku o skidanju imuniteta HDZ-ova zastupnika Rončevića kojega, zajedno s Bačićem, terete za zlouporabu položaja i ovlasti kojom su pri nabavi vojnih kamiona 2004. navodno oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Optužnica je podignuta četiri godina nakon izbijanja afere u javnosti te nakon višemjesečne predistrage MUP-a, USKOK-a, DORH-a, Vojno-sigurnosne agencije i Vojne policije.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da se USKOK-ova optužnica s dokazima na kojima se temelji, spisom istrage te zapisnicima o provedenim dokaznim radnjama, dostavlja sucu istrage koji mora preispitati je li optužnica podignuta po zakonu, odnosno je li propisno sastavljena te podnesena u roku od ovlaštenog tužitelja.

Optužnica se potom dostavlja okrivljeniku koji ima pravo podnijeti pisani odgovor, a potom se sve dostavlja optužnom vijeću koje utvrđuje osnovanost optužnice. Tek ako to vijeće potvrdi optužnicu, zakazuje se početak suđenja.

Da bi odlučilo o optužnici, vijeće saziva sjednicu na koju se pozivaju stranke u postupku, najkasnije u roku 15 dana ako je okrivljenik u pritvoru, odnosno dva mjeseca ako je na slobodi.

Na sjednici, koja nije javna, tužitelj ukratko iznosi rezultate prijašnjih istraživanja i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Državni odvjetnik, okrivljenik i branitelj mogu na navode protivne stranke uzvratiti samo jednom.

No na sjednici okrivljenik može dati izjavu da je kriv po svim ili nekim točkama optužbe pa s odvjetništvom može pregovarati o kazni i potpisati izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka.

Okrivljenik se može i odreći prava na sjednicu optužnog vijeća te pisanom izjavom zahtijevati suđenje. Vijeće u tom slučaju potvrđuje optužnicu i odmah ju dostavlja sa spisom sudskoj pisarnici.