PRIJETNJE POLICAJKI

Sabor imunitet skinuo i Gabriću Jambi

16.10.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Osim bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, Hrvatski je sabor danas zastupnički imunitet skinuo i HSS-ovcu Stipi Gabriću Jambi, kojemu slijedi kazneni progon zbog prijetnji policajki prilikom pretresa njegova stana.

Sabor je, naime, prihvatio prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojim je udovoljeno zahtjevu tužiteljstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da se Gabriću skine imunitet i tako odobri pokretanje kaznenog postupka.

HSS-ov zastupnik 2006. je kazneno prijavljen da je prijetio policijskoj službenici nakon što mu je policija obavila pretres stana, kojemu on nije bio nazočan.

Zastupnici su donijeli Strategiju energetskog razvoja do 2020., kojom se, među inim, predviđa do 2020. u energetiku uložiti oko 15 milijardi eura.

Financijski najzahtjevnije investicije u tom bi razdoblju bile investicije u elektroenergetski sustav, čiji je udio u ukupno potrebnim investicijama oko 60 posto. Za sustave proizvodnje, prerade, transporta i skladištenja nafte i plina izdvojilo bi se oko 30 posto sredstava, a investicije u toplinski sustav iznosile bi oko 10 posto.

Strategijom se predviđa i gradnja dviju termoelektrana na plin, dviju termoelektrana na uvozni kameni ugljen, te hidroelektrana. Predviđa i da se do 2012. godine donese konačna odluka o eventualnoj izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj.

Sabor je prihvatio Izvješće o napretku u područjima kulture govora, potpuna i objektivna informiranja, razvoju javnih sadržaja u ostvarivanju programa javne televizije, te otklanjanju pogovora o mogućoj korupciji unutar HRT-a.

Prihvaćena su i izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga te ono Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj, oba za 2008.

Sabor je zaključio današnje i ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan. Rasprava o izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića odgođena je za srijedu, 21. listopada.