VATROGASCI NA TERENU

Velesajam se pretvara u štićeno naselje za 1.200 izbjeglica

17.09.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba upućeni su na Zagrebački velesajam te po svemu sudeći pripremaju teren, a možda već i podižu šatore za eventualni prihvat izbjeglica. Tportalu je neslužbeno potvrđeno da je na Velesajmu određen smještajni kapacitet za 1.200 izbjeglica. Na zapadni ulaz u kompleks Velesajma u Novom Zagrebu jutros je upućeno pet vatrogasnih vozila s 10 ljudi te se šalju dodatne snage

O bilo kakvim detaljima odbio je govoriti Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Tek po objavi ovog teksta, u naknadnom telefonskom razgovoru, opovrgnuo je to da se dižu šatori, i dalje ne otkrivajući što vatrogasci rade na Velesajmu.

Na jučerašnjem sastanku u prostorijama Ureda za upravljanje hitnim situacijama predstavnici svih nadležnih ureda Grada Zagreba te Zagrebačkog holdinga razrađivali su plan smještaja izbjeglica jer se očekuje da će nadležnim institucijama RH biti potrebna potpora, objavio je jutros Zagrebački holding na svojim službenim internetskim stranicama.

Sastanak je vodio Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama, a ispred Zagrebačkog holdinga prisustvovali su mu predstavnici podružnica Robni terminali, Vladimir Nazor, Zagrebački velesajam te Direkcije. Podružnica Zagrebački velesajam ponudila je smještaj u paviljone 5 i 6, a kontaktirali su i sa ZET-om radi osiguranja vozila za prijevoz izbjeglica unutar Zagreba (kolodvor - Zagrebački velesajam).

Postoji hitna potreba u osiguranju pomoći u posteljini (plahte, deke, jastuci), o čemu će Ured dostaviti specifikaciju Zagrebačkom holdingu, a Robni terminali Zagreb osigurat će to da se kod njih skladišteni madraci Crvenog križa dopreme na lokaciju smještaja izbjeglica.

Osim toga, od Grada je zatraženo posebno osiguranje prostora i ograničavanja kretanja u krugu Zagrebačkog velesajma zbog sigurnosnih razloga te sprečavanja ometanja poslovnih funkcija koje se odvijaju, kao i posebne pažnje prema komitentima koji plaćaju zakupnine za prostore. Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama navodi da će na lokaciji biti stalno prisutna policija te je obećao uključivanje predstavnika civilne zaštite, izvijestio je ZG Holding.

Sljedeći sastanak predstavnika Grada Zagreba i ZG Holdinga o smještaju izbjeglica najavljen je za danas.

Kalinić: Rat traje, a vi zovete

U drugom telefonskom razgovoru Kalinić je dopustio da mu postavimo pitanje. 'Sad možete, postavite pitanje. Usred sastanka ste me zvali, rat traje, a vi zovete', našalio se Kalinić. Opovrgnuo je to da vatrogasci na Velesajmu podižu šatore za izbjeglice. 'Kriva informacija. Nikakvi šatori se ne dižu, što se Grada Zagreba tiče.' Na opasku da je informacija o ponuđenom smještaju na Velesajmu objavljena na stranicama ZG Holdinga, rekao je da se onda obratimo njima. Svi u Gradu s kojima smo kontaktirali upućuju nas, međutim, upravo na Kalinića kao na osobu za kontakt oko izbjegličke krize. 'Imamo daljnje sastanke i za sve što treba javit ćemo se. Sazvat ćemo konferenciju za tisak', najavio je naposljetku Kalinić.