MINISTRI UOČI VLADE

Imamo plan za redovnu i pripremu za izvanrednu situaciju s izbjeglicama

15.09.2015 u 17:11

Bionic
Reading

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova uoči sjednice Vlade komentirala je izbjegličku krizu i mogućnost da se izbjeglički val prelije prema Hrvatskoj

Kazala je kako smo spremni za redovnu situaciju, za koji imamo i plan, dok u slučaju izvanredne situacije postoji cijela priprema koja se koristila za poplave prošle godine.

Za odluku Njemačke da privremeno zatvori granice dodala je da su Nijemci uzeli veliki teret na sebe i da nisu da bi to imalo dramatični utjecaj na EU.

Ranko Ostojić, ministar MUP-a kazao je pak kako izbjeglički val i njihovo nastojanje da se probiju do EU stvara krizu kakvu EU nije vidio od Drugog svjetskog rata.

'Hrvatska 2013./2014. nije bila zemlja destinacija i izbjeglički putevi nisu prolazili kroz Hrvatsku. Trenutačna situacija nakon dizanja zida kroz Mađarsku nameće logično pitanje hoće li ruta biti preko Hrvatske. Bilo je pokušaja prelaska granice i ranije i treba reći ako dođe do masovnog priljeva, to je vrijeme u kojem nije moguće primjenjivati redovne mjere.

Za izvanrednu situaciju imamo izvanredni plan s kojim ne treba nikog opterećivati. Plan je pripremljen i napravljen i Vlada ga može brzo aktivirati', kazao je Ostojić i dodao da plan uključuje pojedinosti načina postupanja svih segmenata državne administracije, koordinaciju s nevladinim sektorom te standardne operativne postupke, prihvatilišta infrastrukturu i sve ostalo.