ZAGREB NA PUTU

Izbjeglicama dijele letke s rutom kroz Hrvatsku

15.09.2015 u 13:57

Bionic
Reading

U ponedjeljak, dan prije nego što je Mađarska zatvorila granice te pripušta izbjeglice na kapaljku, svjetlo dana na Facebooku ugledala je stranica 'Avoid Hungary - Migration news', koja zasad broji skromnih 247 'lajkova'. Na njoj su objavljene karte s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dijele izbjeglicama na makedonskoj granici, javlja N1

Na stranici je objavljeno nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbjeglicama. Jedna od ruta vodi i preko Hrvatske, točnije preko Slavonije i Zagreba.

Na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane, volonteri su izbjeglicama počeli dijeliti letke na kojima se nalaze te karte te ih usmjeravati prema navedenim alternativnim pravcima kako ne bi krenuli put Mađarske i zapeli na tamošnjoj granici koju čuvaju teško naoružani policajci, koju nadlijeću helikopteri i na kojoj su već počela prva privođenja.


Podsjetimo, nakon što je u ponoć stupio na snagu kontroverzni mađarski zakon o zaštiti granica grupa izbjeglica prerezala je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije. Njih 16 policija je odmah privela i to je prva grupa izbjeglica na kojoj će biti primijenjen novi, stroži zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno prijeđu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je zatvoren posljednji prolaz koji su koristili izbjeglice, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je jučer u poslijepodnevnim satima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Kako javlja reporter N1 Miodrag Sovilj, oko stotinu izbjeglica stupilo je u utorak ujutro u štrajk glađu zbog ponašanja mađarskih vlasti prema njima. Na ničijoj zemlji vlada velika gužva, a postavljeni su i mobilni 'kontejneri-sudnice' za tražitelje azila, javlja N1.