SIGURAN ČOVJEK U SABORU

Klemm: Svi nam nude koaliciju, osim SDP-a i HNS-a

15.09.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Josip Klemm, jedan od vođa prosvjednika iz Savske 66 izjavio je u ponedjeljak za tportal.hr da će hrvatski branitelji sigurno imati svoga zastupnika u idućem sazivu Hrvatskog sabora. Očito je da braniteljski prosvjed neće tako brzo završiti kako su neki predviđali nego će čak, sudeći po riječima Josipa Klemma, proširiti područje djelovanja

Da se priprema braniteljski nastup na izborima, šuška se već dulje vrijeme, a vijest je tportalu potvrdila i Ruža Tomašić. Hrvatska europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke prošli je petak objavila da pregovara s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom o mogućem zajedničkom izlasku na izbore.

Međutim, Klemm je sada otkrio za tportal da ne pregovaraju samo s Ružom Tomašić nego i sa svim ostalim jačim strankama o mogućoj predizbornoj koaliciji. Izuzetak su, kaže on, tek SDP i HNS. 'Te dvije stranke nikada nisu ni podržavale branitelje kada smo tražili njihovu podršku da se riješe neke stvari', kazao nam je Klemm.

Zato je na desnici prava gužva među potencijalnim koalicijski partnerima. Svi bi željeli surađivati s Klemmom i Glogoškim - i HDZ i HDSSB i Ruža Tomašić i drugi, a prosvjednici iz Savske za sada taktiziraju i važu ponude, otkriva Klemm.

Naglašava da su sve stranke, tj. njihovi predstavnici s kojima prosvjednici iz Savske 66 pregovaraju, prve uputili poziv braniteljima, pa predložili suradnju. Koga će branitelji odabrati i na čijoj će se listi naći ime nekoga od njihovih predstavnika kojega 'ispregovaraju' Klemm i Glogoški, znat će se vrlo brzo jer su izbori pred vratima.

Ruža Tomašić u razgovoru za tportal potvrdila je da s Glogoškim i Klemmom ima sastanak već u petak, nakon kojeg će se pouzdano znati hoće li biti koalicije ili ne.

Klemm navodi da su u pregovorima, ali i u budućem djelovanju u Saboru braniteljima najvažnije teme vezane uz Domovinski rat. 

'Odnos prema Domovinskom ratu i sve ostalo, nematerijalne prirode', kaže nam jedan od vođa prosvjeda u Savskoj 66. Uglavnom teme za koje se zalažu kroz sada gotovo već jednogodišnji prosvjed ispred Ministarstva branitelja u Savskoj cesti u Zagrebu. Podsjetimo osnovni zahtjev, ako izuzmemo odlazak ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika, što je s izborima koji se bliže sasvim izvjesno, je izrada jednog zakona u kojem bi bila obuhvaćena sve prava hrvatskih branitelja i da taj zakon postane ustavni.

Ali tko će ići u Sabor? Klemm kaže da to neće biti on. 'Glogoški, Klemm ili netko treći? Nebitno! Imat ćemo svoje predstavnike branitelja koji će se boriti za vrijednosti Domovinskog rata i ostalo', naglasio je Klemm dodavši da se neće se boriti za privilegije za nego za dostojanstvo.
Objasnio je da braniteljski predstavnik koji to bude i na koju listu uđe će biti nezavisni predstavnik branitelja i neće ulaziti u nikakvu stranku.

Tomašić, koja želi branitelje na svojoj listi, objašnjava da je glavni motiv što je predložila suradnju što smatra da je najbolje da branitelji odlučuju o braniteljima. 'I oni sami kažu da ima dosta nepravde koja učinjena prema njima. I oni sami kažu da ima dosta branitelja koji nisu zaslužili da ih se zove braniteljem. Tko je bolji da to sve očisti i uredi i napravi što je najbolje za branitelje nego oni sami?' postavlja retoričko pitanje predsjednica Hrvatske konzervativne stranke.

Na koji način bi Glogoški i Klemm bili angažirani u njezinoj kampanji ako dogovore suradnju, kao sukreatori politike ili organizatori i logističari kampanje, Tomašić nije znala odgovoriti jer ne zna koga će branitelji ponuditi da bude na njenoj listi.