OCJENA LIJEČNIČKE KOMORE

Pacijent Bikić liječen je prema pravilima struke

16.10.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Damir Bikić, koji je u Klinički bolnički centar Rijeka zaprimljen u srpnju, nakon prometne nesreće s višestrukim po život opasnim, teškim tjelesnim ozljedama čime su stvoreni preduvjeti za nastanak infekcije koja je rezultirala septičkih šokom, liječen je u skladu s pravilima struke, stoji u izvješću Hrvatske liječničke komore

Komora je u KBC-u Rijeka s komisijom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, obavila izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika koji su pružali i pružaju zdravstvenu skrb bolesniku Bikiću.

Učinjenim postupcima, dodaje se, spašen mu je život, ali uz nastanak neizbježnih posljedica u smislu nedostatne periferne cirkulacije koja je izazvala odumiranje tkiva i gubitak oka. Komisija je utvrdila da se radilo o sepsi uzrokovanoj tzv. gram negativnim bakterijama dokazanim u kulturama krvi te da niti iz jednog uzetog materijala nije izolirana bakterija MRSA.

O liječničkoj nebrizi i nestručnosti te o njihovim propustima u liječenju 45-godišnjeg Bikića, podsjetimo, javnost je upoznata medijskim prenošenjem anonimnog pisma.

Nakon što su liječnici obavili operaciju zdjelice, u pismu ih se optužuje da nisu na vrijeme primijetili da je Bikiću slomljeno rebro probilo lijevo plućno krilo od čega se u plućima nakupio gnoj i krv te je dobio sepsu zbog bolničkog stafilokoka MRSA. Izgubio je vid, otkazali su mu bubrezi i amputirani nožni prsti i pete.

Ravnatelj KBC-a Rijeka, dr. Herman Haller, nakon objave pisma izvijestio je medije o ovom slučaju. Potvrdio je kako je Bikić u KBC zaprimljen nakon politraume s naknadnim razvojem teške sepse, septičkim šokom i posljedičnim višeorganskim zatajenjem te izrazio žaljenje zbog pacijentovog gubitka vida, gangrene prstiju i peta što je posljedica komplikacija sepse.

Pokrenuo je odmah internu inspekciju riječkog KBC-a koja je utvrdila da u liječenju Bikića nije bilo ništa sporno te je pozvao inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatske liječničke komore.

Damir Bikić i dalje se nalazi na odjelu intenzivnog liječenja riječkog KBC-a.