SDP-OVCI O SLUČAJU LINIĆ

Komadina u šiframa, Stazić ga ismijava, a ostali šute kao zaliveni!

11.09.2015 u 18:00

Bionic
Reading

U SDP-u nisu pretjerano razgovorljivi nakon novog rasplamsavanja afere Linić. Posebno su šutljivi SDP-ovci koje se u javnosti smatra bliskima Slavku Liniću, a koji su ga na sjednici Glavnog odbora stranke gorljivo branili od isključenja, poput Vojka Obersnela, Davora Bernardića i Rajka Ostojića. Oni se nisu javljali na telefon ili su izbjegli komentirati nastalu situaciju. Rajko Ostojić poručio nam je da će dati izjavu 'nakon što mu završi sastanak'. Do objavljivanja teksta nije se javio. Jedino se Zlatko Komadina nakon nekoliko poziva javio i rekao da je 'sve to žalosno' i kriptično poručio 'tko sije vjetar, žanje oluju', ali ostali smo bez objašnjenja misli li pritom da je vjetar 'posijao' Milanović ili pak Linić

Bolje sreće nismo bili ni sa Željkom Jovanovićem ni s Ingrid Antičević Marinović. U SDP-u se očito vode starom narodnom 'šutnja je zlato', a posebno se to može reći za članove koji nisu u dobrim odnosima s predsjednikom stranke i Vlade Zoranom Milanovićem. S druge strane nekadašnji predsjednik Ivo Josipović, koji je na konferenciji za medije u lipnju prošle godine objavio da SOA nije prisluškivala Linića, nedostupan je za izjave jer se još uvijek nalazi u Meksiku, u kojem je sudjelovao na konferenciji 'Money in politics'. 

Jedini koji je bio raspoložen za razgovor o Slavku Liniću bio je saborski zastupnik Nenad Stazić, za kojega slučaj Linić ne postoji. Saborski zastupnik i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kaže da je obavljen nadzor prema kojem je nemoguće sakriti stvari.

'Sve što se tako radi ostaje zabilježeno i nemoguće je izvaditi brojeve iz sustava. Odbor je dao njegove brojeve telefona i brojeve njegove supruge OTC-u (Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija) kako bi se utvrdilo postoji li tajni nadzor. Utvrđeno je da nije bilo tajnog nadzora', ispričao je Stazić za  tportal. Još je kazao da je tada sustav izbacio broj Milana Bandića, kojega su ubrzo HDZ-ovci upozorili da ga se prati. I taj bezobrazluk s brojem Milana Bandića, nastavlja Stazić, isto tako dokaz je da se tamo ne skriva jer oni ne mogu ništa sakriti. 'Kad je izbacilo Bandića, što ne bi izbacilo Linića?', pita se saborski zastupnik SDP-a.

Ipak, Linić je nastavio s iznošenjem teških optužbi i zabrinut je za svoju sigurnost. Dokument koji je izašao u javnost, a koji posjeduje i tportal, pokazuje da se Linića provjeravalo, a on vjeruje da je bilo i zlouporaba sustava. Stazić pak cijelu priču minorizira.

'Predizborno je vrijeme. Sjetite se kada je Vladimir Šeks tvrdio prije izbora 2003. da su pronašli bubice u Saboru i da se prisluškuje Klub HDZ-a, a to su gluposti', ustvrdio je SDP-ovac i dodao da svaki put pred izbore netko tvrdi da ga se prisluškuje.

Ipak, pitamo ga, što ako se pokaže da je Linić bio u pravu?

'Ako se pokaže da je netko iz obavještajne zajednice lagao Odboru, onda svi moraju dobiti otkaz i momentalno letjeti van. To je nezamislivo. Meni nije jasno zašto bi oni riskirali svoj posao i zatvor. Ako netko uđe u nadzor, onda ga prati i gotovo. To vam je činovnički posao. Tamo vam rade mlade cure od 22 godine i ljudi imaju pogrešnu sliku o tome', objašnjava Stazić svoju sliku stvari.

Ipak, javnost je uvjerena da se Linića pratilo jer se posvađao s Milanovićem. Sve izgleda poput političke osvete nekadašnjem stranačkom kolegi. 'Javnost misli ono što joj se kaže. Svi vole mistificirati SOA-u, postoji cijela jedna grana literature o tome, špijunski romani. Ali u ovom slučaju nema ničega', naglašava Stazić za tportal. 'Ako je nešto ušlo u sustav, nema toga tko će izvaditi podatak', uvjeren je.

Ispada onda da Linić laže? 'Mislim da Linić laže. Liniću se nešto može činiti, on može sumnjati, to je legitimno. Linić misli da ga Zoran Milanović progoni; dobro, ja isto mogu misliti da me progoni Karamarko. Mogu imati osjećaj da me progoni i, evo, sad hodam po Malinskoj i jedan je čovjek iza mene, a mislim da je Karamarko. I što sad? Da sazovem presicu i kažem da je on poslao čovjeka da me prati po Malinskoj? Nije, čovjek šeće. Ljudima se svašta može činiti', slikovito je to objasnio saborski zastupnik SDP-a.

Je li bilo provjera na temelju kaznenih prijava, Stazić kaže da ne zna, ali naglašava da policija mora provoditi provjere i na anonimne kaznene prijave. 'Kako bi inače bilo da provjeravaju samo zato što je to Slavko Linić? To isto ne bi valjalo. Bez obzira tko je, a može i Linić prijaviti Milanovića za nešto, oni će to isto provjeriti', smatra Stazić. Prema njemu, postoji teoretska mogućnost, a onda bi trebalo ponovno ići u nadzor, da se, ako je bilo zloupotrebe, to eventualno dogodilo nakon nadzora.

'U to nekako ne vjerujem jer ne znam zašto bi to netko radio', zaključio je Stazić.