A ŠTO JOJ SE NIJE SVIDJELO

Što je ovu Kubanku natjeralo na drugi posjet Hrvatskoj?

12.09.2015 u 08:19

Bionic
Reading

Ovih se dana u javnosti puno govori o odličnim rezultatima i uspjesima našeg turizma, no euforiji nema mjesta i tek sada zapravo treba tim turizmom upravljati. Logikom ponude i potražnje, bez kontrole bujaju svi oblici turističke ponude od kojih su neki ispod razine kvalitete i izvan dosega inspekcijskih te komunalnih službi. To nam je potvrdila i naša današnja sugovornica Leona koja je u Hrvatsku doputovala s Floride

Leona, punim imenom Eleonora, Kubanka je i već četiri desetljeća živi na Floridi. Sreli smo se u restoranu u Nacionalnom parku Krka gdje je bila na jednodnevnom izletu. Inače boravi u privatnom smještaju u Splitu, a na Floridi je zaposlenica jedne tvrtke koja se bavi prometom i turizmom. Leona je bila vrlo zanimljiva i otvorena sugovornica.

O svojem bijegu s Kube na Floridu nerado govori. Tek nam je otkrila da od odlaska s Kube nijednom nije posjetila rodni otok te da to ne planira učiniti čak ni nakon relativne normalizacije odnosa SAD-a i Kube.

Leona mnogo putuje, a ovo joj je drugi posjet Hrvatskoj. 'Bila sam prije tri godine u Dubrovniku i oduševila sam se vašom zemljom. To je predivan grad i more. Bila sam i na izletu u Mostaru i taj grad me se isto tako dojmio. Zato sam odlučila opet posjetiti vašu zemlju', kaže nam Leona.

U Splitu boravi već pet dana, a prije toga je bila deset dana u Rovinju. Istra je se također dojmila. Pohvalila se prijateljskim odnosom svoje domaćice kod koje je bila smještena u Rovinju. 'Emotivna sam osoba pa su mi na rastanku potekle suze, jer su ljudi kod kojih sam boravila prekrasni. Zato sam sigurna da ću se vratiti. Uostalom već za dvije godine ću konačno biti u mirovini pa ću moći dulje boraviti u Hrvatskoj', tvrdi nam gošća.

U Istri je obišla i gradiće u unutrašnjosti, poput nezaobilaznog Motovuna. Svidio joj se njegovani istarski krajolik. Hvali naše ceste, lakoću navigacije i putovanja zemljom. 'Proputovala sam ovih dana Hrvatsku od Istre do Splita bez ikakvih problema. Split mi se na prvi pogled svidio. Vrlo neobičan grad, atraktivan, fotogeničan i onako karipski dinamičan. Budući da sam otvorena i druželjubiva, svi su me dobro i prijateljski prihvatili', navodi Leona.

Našu zemlju smatra vrlo dostupnom i prihvatljivom za boravak i tvrdi da za plaćeni novac gosti kod nas dobiju više nego u drugim zemljama u Europi
. To su nam potvrdili i njezini prijatelji iz Londona koje je upoznala na organiziranom izletu u NP-u Krka. Mladi par zanimljiva izgleda i odijevanja smjestio se u luksuznom hotelu Le Meridien u Splitu. Oni također smatraju Hrvatsku vrlo prihvatljivom i jeftinom destinacijom gdje se za plaćeni novac dobije maksimum.


'Za moj standard ovo je jeftina zemlja. Naravno, ima i tu svega, na to su me prvo upozorili vlasnici mog privatnog smještaja u Splitu. Upozorili su me na divlje segmente turizma, na taksiste i ugostitelje, a to sam uostalom vidjela i sama. U centru grada sve je puno skuplje, voda u kioscima je bezobrazno skupa i cijene u nekim kafićima su definitivno pretjerane. Uostalom, tu sam u nacionalnom parku odlično ručala za iznos koji je upola manji nego primjerice u jednom splitskom restoranu', tvrdi Leona.

Navodi kako joj je pojava nekontrolirane komercijalizacije jasna, uostalom i ona dolazi iz pretežno turističkog područja Floride gdje je to puno naglašenije, ali upozorava da takvi ekscesi ostavljaju krivi dojam o destinaciji.

Nakon Splita naša sugovornica svoje putovanje nastavlja u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Kako joj je prije tri godine u dobrom sjećanju ostao Mostar, sada odlazi nekoliko dana u Sarajevo. Istaknula je kako ju je sin prije putovanja upozorio da na Balkanu ne razgovara o politici.

Iznenadila nas je kad nam je otkrila kako je zapravo glavni razlog njezina putovanja u Sarajevo zapravo izlet u Višegrad. 'Planiram otići jedan dan na izlet u Višegrad. Želim posjetiti taj grad i uživo vidjeti glasoviti most. Dva puta sam čitala tu za mene vrlo važnu Andrićevu knjigu ('Na Drini ćuprija') i nedavno opet, uoči ovog putovanja', priznala nam je Leona.