LJUT NA BIVŠE KOLEGE

Linić ogorčeno izjurio iz sabornice: Stidim vas se!

10.09.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u četvrtak je radni dan započeo stankom koju je zatražio Klub HDZ-a zbog, kako je rekao Željko Reiner, skandala oko mogućih zlouporaba sigurnosnih službi, a zahtjevu za stankom pridružilo se još nekoliko zastupničkih klubova. HDZ je zatražio i da se u Saboru ukaže premijer Zoran Milanović i objasni kako je moguće da je PN USKOK ipak istraživao bivšeg ministra financija Slavka Linića i članove njegove obitelji iako je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nakon istrage uoči prošlog ljeta utvrdio da se to nije događalo

'Klub HDZ-a traži stanku zbog skandala koji se od srijede provlači medijima, a koji ukazuje na moguće zlouporabe (sigurnosnih) službi, (skandalu) koji ima velike potencijalne reperkusije na Sabor i demokraciju u Hrvatskoj', rekao je Reiner u ime HDZ-a.

Iako nije konkretizirao na koji skandal misli, jasno je da se radi o 'slučaju Linić', koji je tportal jučer prvi objavio.

Naime, nezavisni saborski zastupnik i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PN USKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što Linić tumači kao 'dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić'.

Željko Reiner u raspravi nakon stanke istaknuo je kako navodi upućuju na to da su se tajne službe, protuzakonito koristile za unutarstranačke obračune.

Radi se o skandalu kakav se dosad još nije javio u našoj političkoj praksi, pojavili su se dokumenti prema kojima se provodila obrada nad jednim članom Sabora, Slavkom Linićem, iako se tvrdilo da to nije tako. Navodi koji upućuju na korištenje službi za osobne obračune unutar SDP-a, nakon što je Linić prozvao Milanovića za nepotizam, počeo se događati cijeli niz obrada, praćenja, na koje se potužio i tražio da se to ispita. Zabrinjava da je saborski Odbor za unutarnju politiku proveo postupak, no slijedom dokumenata koji su se sad pojavili, ispada da se u tom postupku lagalo i obmanjivalo saborski odbor i Sabor. U koju je poziciju doveden Sabor kao vrhunsko predstavničko tijelo građana ako mu se može lagati i obmanjivati ga bez ikakvih posljedica', upitao je HDZ-ov Željko Reiner.

'To vrlo ozbiljno ugrožava parlamentarnu demokraciju i svi ovdje moraju biti svjesni toga. Lagati i obmanjivati svjesno Sabor nešto je najozbiljnije što se u političkoj demokraciji može dogoditi. Premijer je to osobno demantirao, sjećam se, mašući dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne događaju', rekao je Reiner.

Branko Vukšić u svom je izlaganju podsjetio i na svoj slučaj. Naime, kazao je kako mu je 2006. visokopozicionirani policajac rekao da ga prisluškuju, odnosno da je upao u mjere jer se pratilo Vesnu Škare Ožbolt s kojom je on telefonski razgovarao. Policajac mu je rekao da se radi o neslužbenom praćenju.

'Podzemlje radi stalno svoj posao, ovo je pitanje obavještajnog podzemlja, ne zna se tko kome smješta. Čak i mafija poštuje neke kodekse – ne diraj mi obitelj, a ovdje se ide tako daleko da se diraju obitelji, upozorava se ljude 'pazi, ostavit će ti sinu kokain u prtljažnik'. Ovo je prestrašno, ali događa se pred svake izbore, uvijek iziđu neke nečistoće. Nije slučajno da se ovo pojavilo prije izbora i zastupnici trebaju reagirati', rekao je Vukšić, a svoje kolege pozvao da se u kampanji suzdrže od diranja u obitelj.

'Ne dirajte obitelji i ne spuštajte se ispod nivoa mafije. Istina je da je politika bordel kad su političari prostitutke', poručio je Vukšić. Rekao je kako je ovaj slučaj pokazao da se Sabor ne uvažava kao institucija. To je pitanje obavještajnog podzemlja. Čak i mafija ima neke kodekse, a to je da ne dira obitelj. Tu se išlo tako daleko da se dirala obitelj. Zastupnici bi na to trebali reagirati. Sabor se pretvorio u glasačku mašinu. Parlament ne odlučuje, odlučuje mali krug ljudi', rekao je Vukšić.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin zatražio je izvanrednu sjednicu Sabora o radu tajnih službi, MIP-a, PN USKOK-a i DORH-a.

'DORH-a koji radi ili ne radi, ako radi, onda radi na daljinski. Saborski Odbor dobio je informaciju da Linić nije praćen, treba vidjeti tko dila te informacije unutar službi i zašto je sigurnosni sustav u Hrvatskoj porozniji od švicarskog sira', kazao je Kajin.

SDP-ov Igor Dragovan, inače potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, poručio je kako stoji iza zaključka tog odbora da nije bilo neovlaštenog i protuzakonitog nadzora nad Linićem.

'Sabor nije sigurno doveden u poziciju kao što je Hrvatski sabor bio doveden u poziciju 2003. kada su kolege iz Kluba HDZ-a hodali po ovim hodnicima držeći komad žice i tvrdili da je u utičnicu u klubu HDZ-a postavljen prislušni uređaj i da to radi Račanova vlada. To je bilo u predizborno vrijeme 2003. Neki će se toga sjetiti, neki neće. Vjerujem da će se sjetiti hrvatski građani, ali je to bila priča. Sad nema utičnice, ima nešto drugo. Ali je činjenica isto tako i zbog hrvatske javnosti valja ponoviti da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prema predstavci kolege zastupnika Slavka Linića kako usmenoj tako i pisanoj proveo nadzor sukladno zakonu', poručio je Dragovan.

Usprkos onome što Poslovnik dopušta, zastupnicima se kratko obratio Slavko Linić rekavši kako ga danas brane oni koji su ga optuživali da novac drži u frižideru. 'Sramite se! Znam da sam zloupotrijebio Poslovnik i sam ću se udaljiti sa sjednice', rekao je ogorčeno i napustio sabornicu.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da tu rasprava prestaje. 'Sumnja u institucije može postojati, ali se ocjene o njihovu radu ne smiju paušalno donositi', rekao je.

Reiner je još jednom zatražio da premijer dođe pred zastupnike objasniti situaciju, a Leko je odgovorio kako to nije u premijerovom djelokrugu nadležnosti što je izazvalo burnu reakciju zastupnika.

Inače, o cijelom slučaju oglasio se i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.