PORUKE PAPE BENEDIKTA XVI

Crkveni sudovi u Zagrebu pozivaju na oprez u poništavanju brakova

08.09.2015 u 20:22

Bionic
Reading

Međubiskupijski sudovi u Zagrebu oglasili su se povodom današnje velike reforme kanonskog postupka kojom je papa Franjo radikalno pojednostavio proceduru za poništenje braka. 'U hrvatskim okolnostima reformom će se s jedne strane rasteretiti rad prizivnih sudova, ali će s druge strane sudovi prvog stupnja trebati biti oprezniji u utvrđivanju istine o nerazrješivosti ženidbe koja proizlazi iz Isusova nauka, a na što je više puta upozorio Benedikt XVI u nagovorima službenicima pravde suda Rimske rote', stoji u priopćenju koje potpisuje dr. Josip Šalković, sudski vikar

Podsjetimo, nova procedura, predstavljena u utorak u Vatikanu, znatno ubrzava postupak poništenja braka i dopušta da o žalbama odlučuje mjesna crkva, a ne kao dosad Vatikan. Papa je rekao da promjene neće potaknuti više razvoda, nego ubrzati završetak već započetog procesa. Naglasio je i da se poništenje braka ne smije naplaćivati.

Krajnji cilj reforme, rekao je Franjo, 'spas je duša'. Zatražio je da se proces završi u roku od 45 dana. Reforma također omogućava da mjesni biskup, na mjestima na kojima uobičajeni tročlani sud nije na raspolaganju, osobno završi proces ili ga delegira svećeniku s dvojicom asistenata.

Franjo je poručio da su izmjene u postupku napravljene 'kako se srca vjernika koji čekaju na pojašnjenje svoga stanja ne bi predugo opterećivala crnilom sumnje'.

Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Zagrebu i Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu promptno su obavijestili 'pastire, savjetnike i vjernike da se proglašenim odredbama ne uvode neki novi kanonski razlozi ništavosti ženidbe, nego se samo djelomično reformiraju odredbe koje se trebaju obdržavati na biskupijskim i međubiskupijskim sudovima u vođenju parnica ništavosti ženidbe'.

'Proglašenim odredbama ni na koji način ne zadire se u bit parnice za proglašenje ništavosti ženidbe, tj. i dalje je za prihvaćanje tužbe i vođenje parnice potrebno da postoji pravni temelj (kanonski razlog ništavosti ženidbe u trenutku davanja i primanja ženidbene privole) obrazložen i bar općenito potkrijepljen dokazima, stranka pak koja podnosi tužbu ima teret dokazivanja, a presuda, odnosno stjecanje moralne sigurnosti o ništavosti ženidbe, mora počivati isključivo na spisima i dokazima.

Reforma će pridonijeti tome da parnice za proglašenje ništavosti ženidbe traju nešto kraće, osobito u slučaju kad će se moći primijeniti skraćeni postupak. U hrvatskim okolnostima reformom će se s jedne strane rasteretiti rad prizivnih sudova, ali će s druge strane sudovi prvog stupnja trebati biti oprezniji u utvrđivanju istine o nerazrješivosti ženidbe koja proizlazi iz Isusova nauka, a na što je više puta upozorio Benedikt XVI u nagovorima službenicima pravde suda Rimske rote', stoji u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati ovdje