VAUČER ZA STRUJU I ŠVICARSKI FRANAK

HDZ: Vladine socijalne mjere platit će svi građani

04.09.2015 u 18:42

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, Tomislav Ćorić, izjavio je u petak kako aktualna Vlada mjerama za švicarski franak i vaučere za struju želi stvoriti dojam kod socijalno ugroženih građana da mjesec dana prije izbora brine za njih, i na taj način 'utržiti neki glas', a sve će to na kraju platiti svi građani

'Rješenja za švicarski franak i vaučere za struju imaju za cilj samo kod socijalno ugroženih kategorija građana pokušati stvoriti dojam da Vlada mjesec dana prije izbora brine za njih, i na taj način utržiti neki glas. S druge strane, hrvatska javnost 'tapka u mraku' kao i puno puta u posljednjih nekoliko godina, i pita se - kako, na koji način i s kojim ishodom. Na žalost, sve će to platiti naši građani', izjavio je Ćorić novinarima u Središnjici HDZ-a komentirajući Vladine financijske i socijalne mjere.

Pokazavši naslovnicu današnje Slobodne Dalmacije, na kojoj su ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, Vlada, HEP i razna ministarstva različito odgovorili na pitanje - hoće li zbog vladine Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava poskupjeti struja, Ćorić je naglasio kako je riječ o nizu kaotičnih komunikacijskih poruka iz raznih ministarstava, HEP-a i Vlade, 'a nitko ne zna što se događa'.

Dodao je kako nitko ne zna kakvo će biti rješenje za švicarski franak jer još nije do kraja dorađeno.

Upitan kako komentira podatak da je u osam mjeseci državni proračun u suficitu za 200 milijuna kuna, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Ćorić istaknuo je da će Hrvatske, na žalost, do kraja godine ponovno imati deficit proračuna na razini pet posto BDP-a, čime će naš deficit ponovno biti jedan od najvećih u EU.

Na pitanje pod kojim bi uvjetima HDZ podržao rješenje za švicarski franak, Ćorić je kazao kako je sada u javnom prostoru o tom pitanju potpuni kaos.

'Evidentno je da se kod rješenja za franak nije uvažavala činjenica da se treba sjesti za stol i razgovarati. Prije svega ta rješenja su donesena kako bi se 'pokupili glasovi' i djelovalo na javnost da je rješenje postignuto. Jedino čemu sada svjedočimo je politika sukoba prema svima i sa svima', rekao je.

Reiner o anketi CRO Demoskop: HDZ će na izborima imati puno bolje rezultate

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) komentirao je najnovije rezultate ankete agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama - CRO Demoskop, prema kojima se SDP 'primaknuo' na oko dva posto zaostatka za HDZ-om, rekavši kako su srećom izbori vrlo blizu, i oni će pokazati nešto sasvim drugo.

'Srećom će vrlo brzo biti izbori koji će pokazati najbolju anketu. Uvjeren sam da će ona biti na tragu svih onih ranijih anketa u zadnje dvije-tri godine tj. da ankete govore jedno, a HDZ-ovi izborni rezultati nešto sasvim drugo - puno, puno bolje', rekao je Reiner u Središnjici HDZ-a, komentirajući redovito mjesečno istraživanje Crodemoskopa, provedeno između 31. kolovoza i 3. rujna.

Po tim rezultatima HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj sa 31,1 posto glasova (u kolovozu su imali 31,3%), a SDP je s 29 posto (26,6% u kolovozu) smanjio zaostatak za HDZ-om 2 posto.

Uime HDZ-a Reiner je izrazio zabrinutost ako su točni navodi medija, da su u skladištu Instituta Ruđer Bošković uskladištene značajne količine radioaktivnog otpada.

Istaknuo je i da je taj radioaktivni otpad već trebao biti uklonjen jer je ova godina rok za njegovo uklanjanje. 'Očito nikome do toga nije bilo stalo. Očito da nikome nije stalo da se iz centra Zagreba, milijunskog grada i glavnog grada RH, ukloni radioaktivni otpad. Ako je to točno svi zajedno, a ne samo HDZ, moramo biti jako zabrinuti', upozorio je Reiner.