SIMBOLIČNI KRAJ RADOVA

Opačić zahvaljivala za svu pomoć u Gunji, Mladež HDZ-a prosvjedovala

04.09.2015 u 17:04

Bionic
Reading

U Gunji je u petak održana prigodna svečanost kojom je simbolično obilježena završnica radova na obnovi objekata stradalih u prošlogodišnjoj poplavi, a njezini čelnici pripremili su tristotinjak zahvalnica zaslužnima za pomoć, među kojima su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, predvođeni ministricom Milankom Opačić koja je stradalnicima zahvalila na strpljenju, a hrvatskim građanima na pomoći

'To je bio naš posao, pomoći ljudima koje je zadesila katastrofalna poplava i svima njima se zahvaljujem na strpljenju jer nije bilo lako više od godine dana biti izvan svoje kuće', rekla je Opačić

Zahvalila je i svim hrvatskim građanima koji su pomogli da se ljudi vrate u svoje obnovljene domove, te istaknula zajedništvo bez kojega to ne bi bilo moguće.

I prije stupanja na snagu Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, odmah nakon poplave, Ministarstvo se uključilo u ublažavanje posljedica i pružanje pomoći stradalom stanovništvu, koje je i prije katastrofe većinom bilo u sustavu socijalne skrbi.

Tako je nakon poplave Ministarstvo od Ureda za upravljanje državnom imovinom preuzelo hostel Borovo u Vukovaru i privremeno osiguralo smještaj za 220 ljudi, kojima je osim hrane i potrepština svakodnevno bio osiguran prijevoz do njihovih poplavljenih naselja.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, na području Gunje, Račinovaca i Rajeva sela podignuta su kontejnerska naselja za 640 osoba. Stradalnicima je osigurana i psihosocijalna pomoć, a oko 160 osoba još je smješteno u domovima socijalne skrbi.

Za svu pomoć stradalom stanovništvu Ministarstvo je dosad izdvojilo 8,6 milijuna kuna.

Nakon obnove stanovnici su se vratili u svoje kuće pa su zatvoreni hostel u Borovu i tri kontejnerska naselja u općini Drenovci, dok se zatvaranje kontejnera u Gunji očekuje s dovršetkom preostalih građevinskih radova. Još ih je 50-ak na dvije lokacije, a u njima je smješteno 150 osoba među kojima je i 15-ak obitelji koje su prije poplava bile podstanari.

Općina je pozvala sve vlasnike nekretnina koji imaju višak stambenog prostora da ga iznajme tim osobama, a ona bi snosila dio troškova.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić poručio je da nitko od Gunjanaca smještenih u kontejnerima neće biti izbačen, niti postoji bilo kakav krajnji datum o kojemu se piše u medijima.

Naime, pojavile su se neslužbene informacije da bi svi kontejneri trebali bi biti ispražnjeni do 20. rujna kako bi se u njih moglo smjestiti izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja.

Poplavama je bilo zahvaćeno i više od 2,2 četvorna kilometra minski sumnjivih površina na području Gunje, Vrbanje i Nijemaca, koje su besplatno razminirale ovlaštene tvrtke.

Osim te humanitarne akcije, Hrvatskom centru za razminiranje dodijeljeno je 4 milijuna eura iz IPA programa, dok je iz državnog proračuna za to izdvojeno oko 6 milijuna kuna.

U Gunji je u petak održan i prosvjed u organizaciji Mladeži HDZ-a, koja svečanost smatra političkim skupom u sklopu SDP-ove predizborne kampanje, te ističe kako je neprimjereno slaviti završetak obnove dok brojne kuće još nisu završene.