ŠKOLA ZA BIVŠE SUPRUŽNIKE

Ovako dijete neće patiti zbog vašeg burnog razvoda

06.09.2015 u 11:15

Bionic
Reading

O patnji koju djeca prolaze u konfliktnim razvodima brakova svojih roditelja, govori i posljednja presuda Europskog suda za ljudska prava. Nažalost, ta presuda ukazuje i na poražavajuće stanje hrvatskog pravosuđa koje umjesto da štiti djecu, ono svojim lošim radom i pasivnošću njihovu agoniju produžuje. Uvidjeli su to europski suci i 'odrapili' Hrvatskoj kaznu od 25.600 eura. Tim iznosom moraju obeštetiti djevojčicu i njezinu majku jer dulje od četiri godine nije donesena presuda o skrbništvu po tužbi za zlostavljanje oca nad djetetom. Kako bi se prebrodili i/ili izbjegli traumatični razvodi, riječki dječji dom 'Tić' već nekoliko godina organizira Školu za razvedene roditelje. Ravnateljica Tamara Žakula Desnica za tportal otkriva detalje tog izimno važnog 'školskog programa'

'Činjenica je da je danas više od 30 posto razvoda obilježeno visokim konfliktima. U takvim razvodima roditelji se međusobno optužuju za razvod i nastale teškoće, često upliću djecu u vlastite sukobe tako što se negativno izražavaju o drugom roditelju, kritiziraju njegove metode odgoja i brige za dijete i potkopavaju autoritet drugog roditelja, onemogućavaju kontakte, a ponekad iznose neutemeljene optužbe za zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta od strane drugog roditelja ili njegovog partnera', kaže Tamara Žakula Desnica, ravnateljica Dječjeg doma 'Tić' iz Rijeke.

Dječji dom 'Tić' od 2007. godine kontinuirano provodi program pod nazivom 'Škola za roditelje'.

'Škola za razvedene roditelje' je program psihološke podrške koji je namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni ili je proces razvoda braka u tijeku. Kontinuirano se provodi od 2007. dva puta godišnje, a 29. rujna 2015. započinje 18. ciklus. Cilj programa je olakšati prilagodbu djece i roditelja na nove životne okolnosti, pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih rastavom uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom', objašnjava Žakula Desnica.

Komunikacija s djecom i bivšim partnerima

Rad se odvija u malim zatvorenim grupama koje se susreću tijekom pet radionica, a program uključuje razmjenu iskustava u grupi te stručne procjene utjecaja razvoda na razvoj djece. Također, nude savjete kako pomoći djeci da se prilagode na nove životne okolnosti, kao i o tome kako komunicirati s bivšim partnerom.

Radionice su u besplatne, a dosadašnji rezultati pokazali su visoko zadovoljstvo polaznika. Osim roditelja, svojevrsnoj terapiji podvrgavaju se i djeca.

'Tijekom trajanja 'Škole' za djecu sudionika paralelno se odvijaju kreativne radionice kako bi se roditeljima olakšalo sudjelovanje i praćenje programa. Svi roditelji se po potrebi mogu uključiti u individualno savjetovanje, što većina korisnika i čini po završetku škole', kaže Žakula Desnica.

Djetetu treba vremena za prilagodbu

Osim što utječe na partnere, rastava roditelja može izazvati određeni stres zbog prilagodbe na novu situaciju i okolnosti. Reakcije djeteta bit će povezane s njegovom dobi, zrelošću, ali i odnosom s pojedinim roditeljem.

'Prilagođavanje djece na razvod roditelja proces je koji je velikim dijelom određen upravo reakcijama roditelja, pa u obiteljima u kojima se kronični sukobi među partnerima i nakon razvoda nastavljaju, a nekad i produbljuju, prilagodba može potrajati i više godina, a posljedice su dalekosežnije. Za dobro integriranu djecu razvod predstavlja samo privremeni stres koji će savladati nakon određenog vremena. Druga će pak djeca pokazati značajne i trajne promjene koje proizlaze iz takvih kriza. Mnoga djeca bit će pogođena posredno, manje samim događajem, a više reakcijama roditelja. Te reakcije odnose se na kronične sukobe, neslaganja i svađe koje umanjuju njihove sposobnosti da funkcioniraju kao roditelji i pruže djetetu podršku, a to je ono što razvod čini stresnim za dijete', smatra ravnateljica.

Jedan od problema koji se može pojaviti tijekom procesa rastave braka je međusobno okrivljavanje partnera za navodno zanemarivanje djeteta.

'Upravo takva ponašanja roditelja, kada ne vode brigu o djetetovim emocionalnim potrebama, dovode do emocionalnih problema kod djeteta. Dovode do nesigurnosti, straha od iskazivanja naklonosti i ljubavi jednom roditelju pa djeca često zauzimaju stranu jednog roditelja kako bi prevladali tu nesigurnost i tjeskobu', objašnjava ravnateljica.

Pohvalni rezultati radionice

Radionica 'Škola za roditelje' upravo zato pomaže roditeljima da promjene eventualne obrasce ponašanja koji mogu loše utjecati na njihovo dijete i zamijene ih boljima. Dobre rezultate pokazalo je i istraživanje provedeno 2011. godine.

'U istraživanju koje je 'Tić' proveo u Rijeci, na uzorku od 134 razvedenih roditelja, 73 posto roditelja izvijestilo je o verbalnim sukobima s partnerom prije razvoda, dok je 50 posto roditelja navelo verbalne sukobe tijekom i 45 posto nakon razvoda. O fizičkim sukobima s partnerom prije razvoda izvijestilo je 26 posto roditelja, dok je 12 posto roditelja navelo fizičke sukobe tijekom, a osam posto nakon razvoda', priča Žakula Desnica.

Roditelji najvažniji u kriznom razdoblju djeteta

Uzroci rastava braka su brojni, bilo da je riječ o preljubu, međusobnom neslaganju ili emocionalnom udaljavanju partnera, no unatoč razlozima, roditelji su ti koji se trebaju potruditi biti odgovorni u daljnjem odgoju djeteta.

'Stoga je uloga roditelja neprocjenjiva i unatoč teškoj situaciji s kojom se suočavaju, oni imaju odgovornost prema djeci, trebaju im biti oslonac i staviti njihove interese na prvo mjesto. Tako roditelji mogu djeci znatno olakšati i pomoći da uspješno prevladaju to krizno razdoblje i to već od samog početka - načinom na koji iznose djetetu svoju odluku o razvodu, prate što se s djecom događa tijekom i nakon rastave osiguravajući djetetu maksimalnu zaštitu i susrete te kvalitetan odnos s oba roditelja i obitelji', zaključuje ravnateljica.