LJUBLJANSKA INICIJATIVA

Delo najavljuje: Grad Ploče preimenovat će u Tuđmanovo

03.09.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Ljubljanski dnevni list Delo najavljuje da bi se grad Ploče, nekoć poznat i kao Kardeljevo, po slovenskom komunističkom ideologu, uskoro mogao preimenovati u Tuđmanovo

Slovenski dnevnik Delo u današnjem broju donosi osvrt nabrojne spomenike prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, koji diljemzemlje niču kao gljive poslije kiše, dodajući kako bi uskoro i grad Ploče,nekoć zvan Kardeljevo, mogao biti preimenovan u Tuđmanovo.

U osvrtu zagrebačkog dopisnika ljubljanskog dnevnog listastoji kako je lučki grad Ploče 'kamen spoticanja' između Hrvatske i susjedneBosne i Hercegovine, ponajviše stoga što su korištenje luke Ploče i prolaz krozNeum neriješena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Schengenupostaju sve vruća.

Dopisnik Dela iz Zagreba u svojem komentaru podsjeća da jeupravo u Pločama ovog proljeća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskompredsjedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998.potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu krozNeum te slobodnom pristupu luci Ploče.

Dopisnik pritom naglašava kako se hrvatska strana nezabrinjava previše kada je u pitanju pogranični spor sa Slovenijom, već da ovdašnji političari kritizirajuupravo sporazum Tuđmana i Izetbegovića. Premamišljenju novinara, dva pogranična spora nisu glavne vijesti, već navodna najavakoja se čula iz Ploča o tome da bi se ovaj grad mogao preimenovati u Tuđmanovo, zašto, prema dopisniku, već postoji inicijativa gradskih vlasti.

Podsjetimo, Ploče imaju vrlo bogatu povijest promjenaimena. Prvo su za vrijeme Kraljevine Jugoslavije preimenovane uAleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, što se održalo do Drugogsvjetskog rata, kada su nakon talijanske okupacije nazvanePorto Tolero.

Nakon rata vraćeno im je izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. teu razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazvane po jugoslavenskom komunističkom prvakuEdvardu Kardelju, inače Slovencu.