VLADA JE KANDIDIRALA

Pusić: Očekujem podršku predsjednice za mjesto u UN-u

03.09.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić objavila je na konferenciji za medije u četvrtak da je Vlada donijela odluku kako će je kandidirati za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda

Vesna Pusić rekla je da svjesna kako su sve kandidature za tu poziciju na 'dugopm štapu', jer se radi o izuzetno kompliciranom procesu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje očekuje li da će joj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dati podršku, Vesna Pusić rekla je da očekuje, posebno s obzirom na sadržaj njihova dva razgovora koje su o toj temi ranije vodile.

Pusić je kazala da bi 11. rujna u Glavnoj skupštini UN-a trebala biti donesena rezolucija koja će definirati proces izbora glavnog tajnika te organizacije. Rezolucija će omogućiti da proces bude transparentniji, jer se do sada novi glavni tajnik birao u krugu stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, rekla je Pusić.

Očekuje se da će se razgovor s kandidatima obaviti do konca ove godine, a odabrani kandidat bi dužnost trebao preuzeti koncem slijedeće godine.