MI GRADIMO CESTU, CESTA GRADI NAS

'Sanader stoji iza korupcije u cestogradnji'

15.10.2009 u 15:09

Bionic
Reading

Od svih korupcionaških afera, najveća pljačka dogodila se u cestogradnji, jer je to bio najveći hrvatski investicijski projekt, a iza svega je stajao bivši premijer Ivo Sanader', kazao je saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić komentirajući posljednje afere koje tresu državnu tvrtku HAC

Pančić je uvjeren u to da su natječaji za rad na autocestama fingirani, da se unaprijed znalo tko će dobiti posao, a uz Sanadera kao glavne krivce u pričama o korupciji vidi ministra Božidara Kalmetu, državnog tajnika Zdravka Livakovića i direktore u tvrtkama HAC i Autoceste Rijeka – Zagreb.

'Kada sam pokrenuo priču oko afere izrade ceste Zadar – Galženica, mislio sam da Sanader u tu priču nema uvida i da iza toga samo stoji Kalmeta sa svojim ljudima. Međutim, nakon priče s Bechtelom, shvatio sam da oni žele zauzeti njegovu poziciju što se i dogodilo.

Danas imamo činjenicu da se kilometar gradnje autoceste plaća dvostruko u odnosu na stvarnu cijenu', istaknuo je Pančić i dodao kako je žalosno kada se o svemu tome pita ministra da na to on kaže 'o tome ne znam ništa ili zašto bih ja o tome trebao nešto znati'.

Govoreći o korupciji u cestogradnji i inicijativi Europske unije da se takvoj praksi u Hrvatskoj stane na kraj u večerašnjoj emisiji HTV-a Dossier.hr, SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović naglasio je odgovornost ministra Božidara Kalmete, dodajući da je 'sigurno konce vukao Ivo Sanader'.

Dodao je da je za 16 godina vladavine HDZ-a u Hrvatskoj opljačkano 120 milijardi kuna zbog korupcije kojom je prožeta cijela državna uprava, te je to razlog zašto danas ova država nema novca za, primjerice, besplatne udžbenike.