BLIŽE SE IZBORI

Vlada osigurala tople obroke za 17.500 siromašnih učenika

02.09.2015 u 19:12

Bionic
Reading

Kako su izbori sve bliže, svjedoči i potvrda Vlade da će više od 17.500 djece iz siromašnijih obitelji od ponedjeljka imati topli obrok u školi. Hvalevrijedan potez težak 20 milijuna kuna, ali još krajem prošle godine vlast je tvrdila da gladne djece u školama nema

Kada idućeg tjedna školski lonci zakuhaju, u njima će biti dovoljno hrane za sve učenike osnovne škole Franje Tuđmana u Belom Manastiru. Za 110 djece iz siromašnijih obitelji novca za topli obrok ima.

'Dobit će sva djeca koja su slabijeg imovnog stanja. Znači, oni su popisali dogovor s Centrom za socijalni rad', objasnio je za RTLDamir Mendler, ravnatelj OŠ Franje Tuđmana Beli Manastir.

Još prošle godine u ovoj je školi bilo djece koja nisu imala pet kuna za topli obrok. Kuharice su se ipak trudile da nitko ne ostane gladan. Za njih i još 17.500 djece iz 600 škola u Hrvatskoj Vlada je osigurala 20 milijuna kuna kako bi do kraja školske godine imali obrok.

'Nismo gledali cenzus. Ravnatelji su naprosto znali kojoj djeci se ne plaća topli obrok. Ima tu naravno i roditelja koji imaju dobre prihode, ali djeci ne plaćaju topli obrok. Mi smo odlučili ne praviti razliku između djece. Većini njih su roditelji koji naprosto nisu imali financijskih sredstava i naprosto nisu plaćali', kazala je ministrica socijalne politike i mladih

Milanka Opačić.

U Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji najviše je djece, čiji im roditelji ne mogu priuštiti topli obrok u školi. Ministrica tvrdi da će 20 milijuna kuna iz lutrije biti dovoljno da niti jedno dijete ne ostane gladno.

'S prvim danom osnovne škole će svi mališani kojima roditelji ne mogu platiti ili ne plaćaju iz nekog razloga imati topli obrok i svi će onda u tom dijelu biti jednaki', dodala je Opačić.

Vladin projekt financiranja prehrane siromašne djece provode udruge i Crveni križ. U glavnom gradu Hrvatske obroci će biti plaćeni za 1.597 djece.

'Pošto znamo kako je kriza danas obuhvatila i roditelje koji rade, mislim da se taj broj proširio na roditelje koji rade, a možda nisu korisnici pomoći Centra za socijalnu skrb', dodala je Andrea Šimunović iz Gradskog društva Crveni križ Zagreb.

Roditelji se slažu kako bi država svakom djetetu u školi trebala osigurati topli obrok jer punih želuca lakše se uči i radi.