HDZ ODGOVARA VLADAJUĆIMA

'Izvanredna sjednica je manevar Vlade da se raspusti Sabor'

02.09.2015 u 18:39

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar izjavio je u srijedu kako zahtjev Vlade za izvanrednom sjednicom Hrvatskog sabora nije u skladu s Poslovnikom jer bi taj zahtjev morao biti dan u pisanoj formi i obrazložen, a uvjeren je i kako je sve to 'manevar Vlade da se konačno raspusti parlament'

'Ovaj zahtjev za izvanrednim zasjedanjem upućen je s telefonske sjednice Vlade koja nije imala potrebu ni sastati se zbog tako važnog pitanja', rekao je Mlakar novinarima u Saboru. Zapitao se i što je to tako hitno da se Sabor mora sastati sedam dana ranije od predviđenoga datuma.

'Svi zakoni ili bar većina koje je Vlada predložila, koliko smo vidjeli u materijalima, stupaju na snagu 1. siječnja 2016. i zbog toga Sabor nije trebao izvanredno zasjedati', izjavio je Mlakar koji smatra kako 'razlog za izvanredno zasjedanje leži u nečemu drugom'.

'Očito je to manevar Vlade da se konačno raspusti parlament kako bismo konačno krenuli u izbore', poručio je Mlakar.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin ponovio je novinarima kako će se nakon izvanredne saborske sjednice sljedeći tjedan nastaviti redovita sjednica koja će, kao i svaka, početi aktualnim prijepodnevom.

'To će biti nekoliko tjedana, no da li će to biti dva, tri ili četiri, to vam ne mogu odgovoriti', kazao je novinarima Grbin odbijajući komentirati špekulacije o mogućim datumima parlamentarnih izbora. 'Kada budu usvojeni svi potrebni zakoni Sabor će se raspustiti, a to će biti u sklopu ustavnih i zakonskih rokova', dodao je.

Igor Kolman (HNS) također tvrdi kako ne zna datum izbora ni kada će njegova stranka potpisati sa SDP-om koalicijski sporazum ali će, ustvrdio je, to biti ovih dana.

'Mi smo u vremenu u kojemu se očekuju izbori, postoje rokovi raspuštanja Sabora i sazivanja izbora koje treba ispoštovati jer su Ustavom i zakonom propisani', izjavio je Kolman te dodao da će izbori biti uskoro. Napomenuo je da je sazvana izvanredna sjednica Sabora te da 'nema dojam da se očekuje raspuštanje Sabora odmah, isti tjedan i na toj sjednici'. Kolman je istaknuo kako ima jako puno posla koji treba obaviti i puno zakona koje treba donijeti te zato misli kako je dobro da se počne raditi nešto ranije od Ustavom propisane stanke do 15. rujna.

Nezavisna Jadranka Kosor također se nije htjela upuštati u predviđanje datuma izbora, a uvjerena je i kako nije bilo razloga za sazivanje izvanredne sjednice što je, po njezinu mišljenju, stvorilo izvanrednu situaciju.

'Stavljanje Vukovara u središte pozornosti i obilježavanje vukovarske tragedije ne čini mi se dobrim. Naime, vukovarska tragedija se od 1998. obilježava na isti način, političari nikad nisu govorili i tako je bilo uvijek, naravno, uz događaje protekle dvije godine koji su zapravo to sjećanje ponizili. Zato ne vidim razloga da se kalkulira s izbjegavanjem obilježavanja vukovarske tragedije', rekla je Kosor.