ZANIMLJIV SPOJ

Adventisti i feministice zajedno pomažu izbjeglicama

02.09.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge za prava žena B.a.B.e., na Facebooku je objavila da je zajedno s Adventističkom crkvom te još nekoliko drugih udruga pokrenula prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice iz područja pogođenih ratom

Vjerske organizacije i crkve neće se baš osobito često naći na istoj strani s feministicama i udrugama za ljudska prava. No povijest nas uči da u izuzetnim vremenima nije neuobičajeno stvaranje inače neuobičajenih saveza. A takvo vrijeme upravo je ovo sadašnje, u kojem stotine tisuća ljudi traže spas i pomoć u Europi. To je tragedija koju malo tko neće vidjeti na isti način – kao veliku humanitarnu krizu u kojoj bi svatko trebao pomoći koliko i kako zna i može. Ako ne zbog drugih razloga, onda zato jer se i sam može zateći u sličnoj situaciji ili je već bio u njoj.

Sarnavka na svojem profilu piše: 'ADRA - HRVATSKA, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije pokreću akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice koje su se zatekle u Srbiji.

Na osnovi prikupljenih informacija od organizacija koje pružaju pomoć velikom broju izbjeglica koje stalno pristižu u Srbiju tražeći put ka razvijenim zemljama Europske unije i vremenske prognoze kojom se najavljuju zahladnjenje i padaline, mole se građanke i građani da, ukoliko su ikako u mogućnosti, donesu:

a) obuću za odrasle i djecu
b) odjeću za odrasle i djecu
c) kabanice i kišobrane
c) higijenske potrepštine (pelene, ulošci, paste za zube, sapuni i sl.)
d) vreće za spavanje
e) male šatore
f) vodu u bocama
g) konzerviranu hranu odmah spremnu za konzumaciju - paštete, tunjevina, sardine i sl.

Pomoć se prikuplja na sljedećim adresama:

U Zagrebu - B.a.B.e. i CMS, Selska 112 a (dvorišna, zelena kivi zgrada) i ADRA, Rakovčeva 26 (od 9 do 17 sati), Ulica Đure Deželića 77 (od 17 do 20 sati) te Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije, Županja, Aleja Matice Hrvatske 4 (od 9 do 17 sati). Moguće je i izvršiti i novčanu uplatu na račun Adre -Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, IBAN: HR5923600001101582233; za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABAHR2X s naznakom Abeceda solidarnosti - pomoć za izbjeglice.

Pokažimo solidarnost s onima koji su u nevolji. I nama su drugi pomagali u vrijeme rata', piše na fejsu Sarnavka.