NAPUTAK PAPE FRANJE

Biskup Uzinić objasnio što je novo u oprostu abortusa

02.09.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić sinoć je u trećem Dnevniku HTV-a izjavio da pismo kojim je papa Franjo zatražio da svi svećenici tijekom 'Godine milosrđa' oproste svim vjernicama koje se pokaju jer su izvršile pobačaj, u hrvatskoj crkvenoj praksi ne donosi nešto značajno novo te da se svećenici ne bi trebali pozivati na prigovor savjesti

Podsjetimo, svojim jučerašnjim pismom Papa je odrješenje od grijeha pobačaja tijekom Svete godine, koja će trajati od 8. prosinca ove do 20. studenog 2016., omogućio svim svećenicima, a ne samo biskupima i onima koje biskupi ovlaste što je do sada bila praksa.

'Upoznao sam toliko žena koje u srcu nose ožiljak te bolne odluke. Božji oprost ne može se odbiti onome tko se pokajao', poručio je Papa.

Poziv je uglavnom naišao na pozdrave vjernika širom svijeta koji očekuju da će Papa u 21. stoljeću nastaviti povlačiti poteze koji će mijenjati Crkvu i činiti je privlačnijom ljudima, posebno mladima.

U svojem komentaru pisma dubrovački je biskup u Dnevniku naglasio da pobačaj u Katoličkoj crkvi nije samo smrtni grijeh nego i zločin te da kao takav ima unaprijed izrečenu kaznu izopćenja.

'Ovim potezom Papa oprost od tog grijeha i te kazne proširuje na sve svećenike', rekao je Uzinić priznavši da je to novost, ali i podsjetivši da to trenutačno vrijedi samo u Godini milosrđa.

Po Uzinićevu tumačenju, Papa time želi da što više vjernica koje su počinile abortus shvate teškoću situacije u kojoj se nalaze te da po sakramentu ispovijedi i oproštenja koje će dobiti promijene svoj život.

'Novost je u tome što se oprost na ovaj način može proširiti, da ga mogu podijeliti svi svećenici. No to po sebi nije neka posebna novost jer je praksa opraštanja ovog grijeha i do sada bila dosta proširena mada je on bio pridržan biskupu i svećenicima kojima je on dao ovlast za podjelu oprosta. Činjenica je da svi svećenici, primjerice u mojoj biskupiji, imaju tu ovlast opraštanja abortusa i da su svi svećenici tu mogućnost u većini biskupija imali u jakim vremenima kao što je korizmeno i božićno', objasnio je.

Pozivanju na prigovor savjesti nema mjesta

Potaknut pitanjem novinarke Dnevnika mogu li svećenici uložiti prigovor savjesti na davanje oprosta kao što neki liječnici čine kada ne žele obavljati abortuse, Uzinić je rekao kako za to nema potrebe.

'Naravno da svećenici trebaju pristupiti udjelu oprosta. Mi nismo vlasnici oprosta. Mi oprost dijelimo u ime Isusa Krista... Nema razloga da to svećenik odbije', rekao je dubrovački biskup objasnivši da je prije proglašene Godine milosrđa bio problem to što su neke žene mogle po oprost doći svećenicima koji nisu imali ovlasti za njih pa su ih oni morali usmjeravati drugima.

Prema Uziniću, nakon što Godina milosrđa prođe, stvari će biti kao i prije nje – svi biskupi, svi župnici koji imaju ovlasti, svi upravitelji svetišta itd. moći će oprost davati i dalje, osobito u jakim vremenima.

'Uvođenjem kazne za taj grijeh Crkva je samo željela naglasiti potrebu zaštitu nerođenog života, naglasiti da je to doista velik zločin, kako bi što više ljudi u situaciji u kojoj se nađu odustalo od tog zločina', rekao je msgr. Uzinić.