SINDIKAT ZDRAVSTVA

'Vlada nam je dala mrvice, a uskratila pogaču'

01.09.2015 u 16:21

Bionic
Reading

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić-Čahut ocijenila je u utorak na konferenciji za novinare u Rijeci da je nedavno potpisani dodatak Granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja potpisan na štetu zaposlenika u sustavu zdravstva

Predsjednica Sindikata zdravstva kazala je da su zaposlenici u zdravstvu trajno izgubili pravo na uvećanje osnovne plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža u zdravstvu (4, 8 ili 10 posto), a da za uzvrat nisu dobili ništa.

Smatra da je Vlada Dodatkom 1 Kolektivnom ugovoru, potpisanim 4. kolovoza, zaposlenicima u zdravstvu "dala mrvice, a uskratila pogaču".

Radmila Belobrajdić Čahut naglasila je da će možda profitirati zaposlenici koji imaju do 20 godina staža, tako da će im se sada dati 4 posto više, a da im je 2013. uzeto 3 posto, odnosno da će, prema tome, dobiti povećanje od 1 posto, ni za kavu.

Smatra da se ne može reći da je ovo povećanje plaća kompenzacija za pravo na uvećanje osnovne plaće po osnovi godina radnog staža u zdravstvu, nego da je samo riječ o vraćanju oduzetog u 2013.

To se nije smjelo dogoditi, a ako se tako nastavi - kolektivni ugovor će se svesti na Zakon o radu, kazala je predsjednica Sindikata zdravstva dodavši da smatra da stečena prava nije trebalo dirati.