CILJANA SREDINA JESENI

Zašto se SDP požurio s izborima?

01.09.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Sa saznanjem da će se parlamentarni izbori, po svemu sudeći, održati najkasnije 15. studenog, postavlja se pitanje zašto je Vlada odlučila požuriti, iako su mnogi očekivali da će se držati vlasti do posljednjeg daha. Zašto je Vlada odabrala baš sredinu jeseni? Jesu li i u kojoj mjeri pri donošenju te odluke igrali faktori poput izbjegavanja godišnjice pada Vukovara (18. studenog), profitiranja na rješenju problema zaduženih u švicarskim francima i optimizmu koji će za sobom polučiti, kako se očekuje, iznimno uspješna turistička sezona?

Politički analitičar Tihomir Cipek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, pita se zašto je Vlada oklijevala, tj. nije najavila da će odmah nakon ljeta raspustiti Sabor i na toj posljednjoj, ključnoj sjednici donijeti važne zakone uoči izbora.

'Mislim da je ključna upravo ideja da se na toj sjednici donesu još neki zakoni koji bi ovu Vladu prikazali uspješnom. Može se stvoriti pozitivan dojam kod većine građana, prije nego što se uopće vide učinci tih zakona, da će im nove mjere omogućiti bolji život. Naravno da će zaduženi u švicarcima i oni koji ne mogu platiti režije to objeručke prihvatiti. A meni se čini da će još neki zakoni koji će prikazati Vladu efikasnom i prouzročiti porast popularnosti biti doneseni na toj izvanrednoj sjednici', navodi Cipek.

On precizira da će se ići upravo na zakone koji pomažu životnom standardu građana, a to će se učiniti preko porezne i stambene politike te politike prema bankama koje kao institucije građanima nisu simpatične. Uz podizanje životnog standarda građana, cilj je i daljnje podizanje ugleda Vlade, tim više što sada imamo objektivne pokazatelje o polaganom oporavku ekonomije.

'S jedne strane imamo objektivne pokazatelje, a s druge strane stvorit će se dojam da se donose novi, epohalni zakoni koji su toliko važni za živote građana da im je bolje da ne mijenjaju vladu. To će biti poruka. Jer ako izaberete druge, pitanje je hoće li vam se ti zakoni, koji vam idu u korist, realizirati, hoće li ih nova vlast stornirati. I tu će onda otprilike krenuti predizborna kampanja. Glas za druge je glas protiv ovih dobrih zakona koje smo mi donijeli. Inače, može se dogoditi, građani, da glasate protiv vlastitog interesa', simulira Cipek vladajuće.


Što se tiče potencijalne namjere da se preduhitri obljetnica pada Vukovara, gdje se može svašta očekivati, Cipek smatra da je vladajućima sigurno i to bilo na umu, ali nije imalo primat. Nije, međutim, siguran da radikalnoj desnici koristi to što radi u Vukovaru. 'Mislim da se većina građana nedvojbeno smatra da se državni blagdani i obljetnice trebaju obilježavati dostojanstveno.'

Kakva je namjera vladajućih bila u odnosu na HDZ? Jesu li možda procijenili da HDZ-u, koji još uvijek krije svoj fantomski gospodarski program, ne treba dati dodatno vrijeme za pripreme?

'Mislim da kod nas fantomi često ostanu fantomi... A u organizacijskom smislu HDZ je svakako spreman. To je jedna vrlo dobro organizirana stranka. Što se tiče ekonomskog programa, kada krećete u predizbornu kampanju, ionako ne možete ići u detalje; dovoljno je da idete s nekoliko ključnih poruka koje će biti ljudima razumljive i računate s time da će većini to biti prihvatljivo. No ne mislim da prosječni hrvatski građanin sjedi doma s kalkulatorom i računa koje će ekonomske mjere imati kakve učinke. I među ekonomistima su takvi prijepori da se tu više nitko ne snalazi', poručuje Cipek.

On zaključuje da vladajućima ništa drugo zapravo nije preostalo. Izbori iza Nove godine ne bi im odgovarali jer građani ostaju bez novca nakon blagdana, a do sredine jeseni već će proći prvi jesenski udar sa svim potrepštinama za novu školsku godinu. 'Malo će se tu poraditi, a Vlada će krenuti s popularnim socijalnim mjerama. Čini mi se da je to apsolutno dobar trenutak da se ide u izbore, a sve drugo predstavljalo bi odugovlačenje koje im ne bi koristilo', zaključio je Cipek.