NIJE DA NAM TREBA, ALI DOBRO DOĐE

Politička elita u očajničkoj borbi za kavu s generalom Gotovinom

02.09.2015 u 07:00

  • +2

Političari s generalom Antom Gotovinom

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

Mora da nije lako generalu Gotovini ovih dana: Kako se bliže parlamentarni izbori, sigurno raste broj pokušaja aranžiranja manje ili više spontanih susreta s njime - naravno, pred kamerama. Sabrali smo zadnje fotozapise i pitali analitičara Peru Maldinija je li izgledno da se general malo više odredi za neku od strana željnih slikanja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upravo sada, u predizborno vrijeme, sjetio se da bi generala Gotovinu trebalo proglasiti počasnim građaninom Zagreba. Naravno, i ceremonija bi se mogla lijepo pozicionirati prije izbora. Neposredno prije Bandićeve akcije general Gotovina bio je na kavi s predsjednikom HDZ-a Karamarkom, mada se često govorilo da još od akcije Gotovininog uhićenja među njima ne cvatu ruže. Kako se bliže izbori, možemo očekivati da će pritisak na generala biti sve veći: mnogi političari još čeznu za fotografijom s njim jer je to nesumnjivo poželjan promotivni suvenir.

Bandić je, da bi popio kavu s Gotovinom, na povratku iz Splita, u kojem je prošle srijede zatvorio Sportske igre mladih, skrenuo u Zadar. Nakon susreta, o kojem je javnost obaviještena službenim PR kanalima zagrebačkog gradonačelnika, ponosno je izjavio da njemu Gotovinina pomoć ne treba u prikupljanju simpatija birača, već se radi isključivo o susretu dva prijatelja.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je pred kamerama svih televizijskih kuća u zemlji na zadarskom Forumu tjedan dana prije Bandića ispijao kavu s Gotovinom, tada je kazao da mu ne treba generalova podrška i da su razgovarali o tunama i vremenu. Ta je kava bila vijest dana u zemlji.

Ni SDP-ovci nisu imuni na pokušaje iskorištavanja generalove karizme. Tako ministar obrane Ante Kotromanović ne propušta pokazati da su Gotovina i on stari ratni prijatelji. Ovoga ljeta neposredno nakon Alke Kotromanović je uhvaćen okom fotoobjektiva u noćnom izlasku s generalima Gotovinom i Čermakom na otoku Hvaru.

Podsjetimo, i premijer Zoran Milanović voli se družiti s Gotovinom. Svako malo se pojavi vijest o tome da su se susreli premijer i legendarni general. O čemu točno razgovaraju, malo se zna, ali to ne znači da se ti susreti ne žele politički iskoristiti. Tako je, kada su Đuro Glogoški i Josip Klemm došli premijeru pred kućna vrata s kolonom nezadovoljnih branitelja iz šatora u Savskoj 66, objavljena informacija da je upravo tada Milanović jedrio s Gotovinom po Jadranu.

Politolog Pero Maldini kaže da je general Ante Gotovina heroj Domovinskog rata, osoba neprijepornog integriteta, profesionalac i – što je posebno bitno u ovom kontekstu – čovjek s razvijenom građanskom političkom kulturom. 'To što se pojavljuje prigodno s političarima i na javnim skupovima sasvim je normalno s obzirom na to da je javna osoba', smatra Maldini.

Međutim, nastavlja, svjestan svojeg značenja i želje političara da pojavljivanjem uz njega i oni profitiraju od njegova ugleda, on se ne priklanja nijednoj političkoj opciji, već kao istinski domoljub jasno i opetovano poziva na razum i zajedništvo zagovarajući skrb za opće dobro i rad na stvaranju bolje budućnosti za Hrvatsku.

'U ozračju sve naglašenijih ideoloških podjela i (dis)kvalifikacija, koje potiču podjednako vlast i oporba u nedostatku konkretnih i konstruktivnih rješenja za nimalo dobru socioekonomsku situaciju hrvatskog društva, Gotovina funkcionira kao rijedak glas razuma, uljuđenosti i suzdržanosti, tako karakterističnih upravo za građansku demokratsku kulturu', kaže politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku.

No usprkos tome, naglašava, političari na svaki način nastoje iskoristiti lik Ante Gotovine, pa slikanjem u njegovu društvu aludiraju na svoju navodnu prisnost s njime, a time i na implicitnu podršku koju tobože imaju od generala, koji, eto, to ne iskazuje javno, ali ima simpatije prema njima. 'Jedan će dio biračkog tijela, sasvim sigurno, nasjesti na takve populističke trikove, neovisno o političkoj opciji', mišljenja je Maldini.

Međutim, kaže politolog, Ante Gotovina ipak je toliko iznad tih dnevnopolitičkih taktika da svi oni koji žele ugrabiti nešto za sebe od javnog pojavljivanja s njime vjerojatno neće imati baš prevelike koristi jer su većini građana vrlo dobro poznati i na izborima će ih legitimirati ipak ono što su do sada radili i uradili (ili pak nisu, a trebali su). 'Štoviše, takav populizam nekima bi mogao biti i kontraproduktivan', zaključuje Maldini.