SINDIKALCI PISALI VLADI

Omogućite konverziju kredita i tvrtkama, ne samo građanima!

31.08.2015 u 12:50

Bionic
Reading

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) potpomognuta dalmatinskim ogrankom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uputila je otvoreno pismo Vladi u kojemu traži da u rješavanje problema kredita u švicarskim francima budu uključene i tvrtke, posebno mali i srednji poduzetnici, te da se i njihovi krediti konvertiraju u eure, kako je planirano za građane, obrte i obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Pismo je naslovljeno na ministre Borisa Lalovca, Gordana Marasa i Ivana Vrdoljaka, od kojih se traži da 'nepravednog kreditnog jarma' oslobode i tvrtke jer bi u suprotnom, kako tvrde, Vladin prijedlog konverzije bio nepravedan, a vjerojatno i nezakonit i neustavan. S druge strane, sindikati i poslodavci pozdravljaju Vladinu namjeru da olakša život građanima koji su zbog švicarskog franka završili u dužničkom ropstvu.

'Ako su ovakvi krediti nepravedni i zelenaški, a jesu jer služe bankama da deru kožu svojim klijentima, onda njihov učinak treba anulirati za sve korisnike, pa i tvrtke', kazao je predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

'Mali i srednji poduzetnici su lokomotiva gospodarstva jer zapošljavaju preko pola milijuna ljudi i ostvaruju ukupno 50 posto izvoza i prihoda, a u tvrtkama opterećenima kreditima u francima radi ih 50 tisuća', tvrdi Matijašević, no ipak nema konkretnije podatke o ukupnom broju takvih kredita i njihovom iznosu. 'Kako bismo ih imali kad Hrvatska narodna banka punih godinu dana odbija dati informacije?!', opravdao se.

Sindikalisti tradicionalno najavljuju prosvjed radnika ovakvih tvrtki ukoliko se njihov prijedlog ne uvaži; kažu da rasterećivanje kućnog budžeta građana neće imati previše smisla ako im njihovi poslodavci ne budu u prilici isplaćivati plaće zbog nepravednog tereta švicarskog franka. Samom HURS-u s molbom za pomoć već se obratilo dvadesetak tvrtki, a njihovoj konferenciji za novinare u Splitu prisustvovalo je sedam poduzetnika koji zapošljavaju oko tisuću radnika.

Bio je ondje i predsjednik dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca Goran Prgin, čija je tvrtka samo na tečajnoj razlici proteklih godina izgubila oko 17 milijuna kuna. 'Sramota je da banke na tome ostvaruju ogromnu dobit', primijetio je. Upitali smo kako komentira višegodišnju šutnju HUP-a na temu švicarskog franka jer udruga koja okuplja poslodavce nikada nije progovorila o problemu koji opterećuje društvo i stvorila je dojam da stoji na strani banaka.

'Krovna udruga je trebala reagirati i greška je što se to nije napravilo, velika šteta. Mi iz Dalmacije nastojat ćemo pokrenuti akciju na razini HUP-a', kazao je Prgin.