MILAN BANDIĆ

Bez mene nitko ne može na vlast, a ja mogu biti i premijer

31.08.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gostujući na televiziji N1, izjavio je da se bez njega nakon parlamentarnih izbora neće moći formirati vlast i da je moguće da bude i premijer. Odgovarajući na pitanje o osobnim ambicijama Bandić kaže da se nije rodio pa neće ni umrijeti kao gradonačelnik Zagreba

'Vidim se u svakoj ulozi u kojoj mogu doprinijeti Hrvatskoj. Pa ako kroz 16 godina i pet mandata nisam potvrdio reference da budem budući premijer Hrvatske, pa tko je onda to napravio. Nitko u Hrvatskoj nije dobio dva mandata na čelu Hrvatske. Ja imam pet mandata kao gradonačelnik. Bez mene neće moći formirati vlast. Spreman sam biti premijer', kazao je Bandić za N1.

Zagrebački gradonačelnik osvrnuo se i na rad aktualne Vlade i premijera Zorana Milanovića.

'Tri godine su ćorili i sad šest mjeseci pojačavaju pred izbore. Neka presude građani. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ovo što su tri i pol godine radili ne ulijeva povjerenje. Mi na izbore idemo s građanima, koji su nam pravi koalicijski partner i nitko bez nas neće moći formirati buduću vladu', poručuje Bandić.

Objašnjavajući dodjelu titule počasnog građanina Zagreba generalu Anti Gotovini Bandić kaže da ne traži njegovu podršku, ali da su bili i ostali prijatelji.

Za rast BDP-a od 1,2 posto kaže da je dobro i da svakom pomaku treba zapljeskati, ali, smatra, nije to dovoljno. Bandić smatra da građani nisu osjetili taj rast jer izvoz ne raste, a on je najvažniji.

Zagrebački gradonačelnik je mišljenja da treba staviti glave skupa, kao i 90-e kad smo se obranili od velikosrpske agresije. Govoreći o stanju s financijama u Zagrebu kaže: 'Tužbe su na sudu. Stojimo dobro, a da nam nisu uzeli 760 milijuna kuna bilo bi još i bolje. No bojim se da će gradonačelnici iz Kukuriku koalicije to uzeti sebi.'

Novac je to koji je Grad Zagreb dobio tužbom protiv Ministarstva financija. Riječ je o 337 milijuna kuna koji tako neće biti uplaćeni u proračun, a Bandić obećava da će ih 'iskoristiti pametno'.

'Radimo na Tkalčićevoj, famoznim fontanama i otvaramo tri-četiri nova gradilišta' naglašava Bandić. Ali, naglašava Bandić, nije samo toliko, ima oko 740 milijuna kuna. Kroz velike projekte generiramo oko milijardu i pol kuna, nastavlja, od Zagreba smo napravili istinsku metropolu.

'Popeglajmo Hrvatsku kao i Jelačić plac, ali zato treba raditi', poručuje zagrebački gradonačelnik.

Besplatni udžbenici svakako su pozitivna vijest, no je li pravedna? Za podjelu besplatnih udžbenika u Zagrebu Bandić kaže da je pravedna i vizionarska. 'Onaj tko ima velika primanja, vrati to kroz porez. Nema diobe djece. Da sam gradonačelnik Hrvatske, svi bi imali besplatne udžbenike. Predložio sam Milanoviću da doniramo 100 milijuna za ostatak Hrvatske, a da oni dodaju još 300 milijuna', kaže Bandić.