PRIJAVLJEN KRIMINAL

U riječkoj Transadriji prevara od 40 mil. kuna

Bionic
Reading

Udruga malih dioničara Transadria podnijela je kaznenu prijavu USKOK-u i riječkom Državnom odvjetništvu zbog nezakonitih i kriminalnih radnji. U toj kaznenoj prijavi, koju posjeduje Poslovni dnevnik, prijavljeno je 11 osoba iz Uprave, Nadzornog odbora, revizije i drugih za koje Udruga smatra da su Transadriju oštetili za najmanje 40 milijuna kuna

“Očekujemo brzu reakciju državnih organa i rasvjetljavanje svih štetnih ugovora koje je sklopila aktualna Uprava”, izjavio je predsjednik Udruge malih dioničara Zoran Korda

Od Hanfe pak zahtijevaju da poništi nezakoniti prijenos 2000 trezorskih dionica na skrbnički račun Volksbanke, čime Uprava nastoji osigurati prevlast na predstojećoj Skupštini dioničara.

Uprava Transadrije u trezoru ima 818 komada vlastitih dionica, što čini 2,8 posto temeljnoga kapitala, podaci su Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD). U kaznenoj prijavi, među ostalim, stoji kako je 50-postotni udio šibenske tvrtke TIP d.o.o. Uprava Transadrije platila je 124 puta više nego što je bila realna cijena, čime su oštetili tvrtku za gotovo 32 milijuna kuna.

Kako bi opravdali akviziciju, Transadria je angažirala revizorsku kuću koja je sastavila fiktivni izvještaj o vrednovanju tvrtke TIP, a za to je dobila naknadu od 400.000 tisuća kuna. Nadalje, u Udruzi kažu kako je Uprava manipulirala cijenom dionice s jedne strane, dok je prijateljskim glasačima na Skupštini prenosila već stečene vrijednosnice.

Navodi se primjer iz protekle godine kada je Uprava preko tvrtke Vrni kupovala vlastite dionice. Konntaktirali smo člana Uprave  Transadrije Mirana Ključaričenka koji je odbio komentirati kaznenu prijavu.

'Ta udruga uopće nije udruga, oni su špekulanti i uopće ne želim komentirati njihove izjave ni poteze', decidirano je rekao Ključariček.