BORBENI ZRAKOPLOVI

U Otočcu se slaže muzejska eskadrila

29.08.2015 u 17:31

  • +3

Avio Muzej

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Dva američka Thunderjeta dobila su svoje mjesto u zrakoplovnoj bazi Špilnik, nedaleko od Otočca, gdje članovi aerokluba Krila Gacke nastoje urediti svojevrsni muzej zrakoplovstva u kojem bi istaknuto mjesto imali borbeni avioni koji su nekada vladali nebeskim prostranstvima

'Nakon vanjske obnove Douglasa DC-3 dovezli smo još dva američka aviona Thunderjeta. No prije svih poslova vezanih za njihovo preseljenje sa Željave, najvećeg podzemnog aerodroma i nekadašnje baze JNA, na granici BiH i Hrvatske, u blizini Bihaća, morali smo dobiti odobrenja, tako da je uz svesrdnu pomoć gradonačelnika Stjepana Kostelca, njegova zamjenika Milana Tomaića i moje malenkosti uslijedio posjet kabinetu ministra obrane Ante Kotromanovića, MUP-u i našoj lokalnoj policiji, od kojih smo dobili sve potrebne dozvole', kazao je Toni Dujmović iz Krila Gacke.

Thunderjeti su bili lovci bombarderi na turbo mlazni pogon čiji razvoj je počeo 1944, poletjeli su 1946, a u operativnu upotrebu godinu dana kasnije.

'Žalosno je bilo gledati devastaciju tih aviona na Željavi, tako da smo se odlučili za ovaj posao kojim nastojimo izgraditi mali muzej avijacije, a koji iz dana u dan postaje sve realniji u ostvarenju naših planova. U tijeku su pregovori sa sponzorom od kojeg se očekujemo da nas sponzorira s oko 100 kg boje kojom bismo uredili DC–3, a potom planiramo urediti i virtualnu multimediju leta iznad Gacke doline na kojem bi bilo 22 mjesta.

Tražimo i sponzore za 10 monitora koji bi bili postavljeni umjesto prozora na avionu, za što smo se obratili NP Plitvička jezera i iskreno se nadamo njihovoj pomoći', istaknuo je Dujmović.

393726,393643,380588,393923