POVIŠICE NA HORIZONTU

Grčić najavio nova porezna rasterećenja i rast plaća

29.08.2015 u 13:18

Bionic
Reading

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, poduprt Darkom Lorencinom, ministrom turizma, i Mirandom Mrsićem, ministrom rada i mirovinskoga sustava, na današnjoj konferenciji za medije komentirao je najnovije gospodarske pokazatelje među kojima je i rast BDP-a za 1,2 posto. Grčić je potom najavio da će Vlada ići u novu fazu poreznog rasterećenja kako bi se povećale plaće građanima, ali nije precizirao kada bi se to trebalo dogoditi

'Nastavlja se pozitivni trend iz 2014, sada se rast BDP-a događa već treći kvartal zaredom, a događat će se i dalje', kazao je dodavši da je sve što se događa u ekonomiji nova nada za sve one koji traže posao.

'Moramo osigurati posao za sve one koji ga traže, a za to treba vremena. Hrvatska ide naprijed i građani prepoznaju da mogu povećati kvalitetu svog života i početi trošiti kune koje su stavljali na stranu. Građani su lagano osjetili izlazak iz recesije, osobna potrošnja je sve jača, dodatno podgrijana turističkom sezonom', rekao je GrčićTakođer je istaknuo da je u ovoj godini nestalo dvjesto tisuća radnih mjesta, ali da je otvoreno novih 220 tisuća i da je na taj način rasla zaposlenost. Pohvalio se i da je Vlada, javnim investicijama, potpomogla vraćanju u život posrnulog građevinskog sektora, za što je zaslužno i veće povlačenje sredstava iz EU fondova.

'Samo u ovoj godini povukli smo 1,8 milijardi više nego u 2013. godini, a sve je to otišlo na investicije', kazao je Grčić.

Upitan da prokomentira riječi Marka Jurčića, savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za gospodarska pitanja, prema kojem za rast BDP-a nije zaslužna Vlada već 'reorganizacija privatnog sektora koji je ostvario povećan izvoz roba i usluga', Grčić je kazao kako 'to nije istina' i dodao da 'analitičari u Uredu predsjednice nemaju dobar uvid u ono što se događa'.

'Postoje konkretni podaci. Izvori rasta u ovom kvartalu su sve komponente BDP-a, to znači da uz izvoz, koji nije toliko velik da bi mogao biti u potpunosti dominantan, nije važna samo stopa po kojoj nešto raste nego koliki je njen ponder u strukturi BDP-a. Poruka je: raste osobna potrošnja, građani troše više, prvi put nakon 2008. rastu i investicije i neznatno je rasla javna potrošnja i tome pridonijela.

Bilo je ocjena da Vlada nije pridonijela, već da su to sve eksterni utjecaji. Osobna potrošnja u najveći mjeri raste jer smo povećali plaće za više od milijun naših građana. U idućem razdoblju može se očekivati od ove Vlade ili bolje rečeno od SDP-a u novoj Vladi da ćemo ići još jedan korak u povećanju plaća naših ljudi, a to znači u novu fazu poreznog rasterećenja jer smo provjerili i dokazano je da utječe na potrošnju i gospodarski rast', kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na riječi Ivana Domagoja Miloševića (HDZ) koji je kazao kako će ovim tempom građani dobro živjeti tek 2045. godine.

'Ovih šest godina recesije bilo je iscrpljujuće za sve. Ovo što radimo je bitka za vraćanje u situaciju prije krize. Ovo je dobar put. Ljudi koji žele biti ozbiljni poigravaju se brojkama i projekcijama pa spominju 2045. godinu, a i isti ti su sudjelovali u Vladi koja je ostvarila deset postotni pad hrvatskog gospodarstva. To nije fer. Nije moguće zemlju iz šest godina recesije preko noći dovesti na stope od tri, četiri posto. To treba reći građanima. U tri kvartala digli smo stopu na 1,5 posto. Ako smo to napravili, onda možemo u nekoliko idućih kvartala svojim trudom dignuti još više', uvjeren je Grčić.

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je da je ukupni turistički promet u posljednje tri godine mandata ove vlade porastao 32 posto.

'Uspješno zatvaramo posljednje kolovoške dane u kojima će potrošnja biti daleko izraženija. Najave za sljedeću godinu su također vrlo dobre', kazao je Lorencin dodavši kako ga posebno veseli rast domaćih turista koji su treći po redu po zastupljenosti.

Istaknuo je kako u prvih šest mjeseci u turizmu imamo novozaposlenih više od 30.000 i čak 30 posto više onih koji su zaposleni za stalno.

Mrsić je, pak, kazao da nezaposlenost pada, a zaposlenost raste.

'Imamo najveći pad nezaposlenosti mladih od 2008. godine, a bilježimo rekorde i kad je riječ o potražnji radnika na HZZ-u; 154.000 nezaposlenih zaposlilo se preko Zavoda', kazao je Mrsić i dodao kako podaci pokazuju da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta te da Vlada osigurava građanima stabilnost i sigurnost.